Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Holland-német segítség a devecserieknek

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. december 15. 7:09

Az MH Pápa Bázisrepülőterén december 14-én, a délelőtti órákban landolt az a repülőgép, ami a németországi Geilenkirchen katonai bázisról szállt fel, és közel kilenc tonnányi élelmiszert, háztartási tisztítószert és játékot hozott a vörösiszap-katasztrófában érintett Devecserbe.

A repülőgép az előzetes tervekhez képest kis késéssel érkezett Pápára. A katonák és a gyűjtést szervező aktivisták fogadása utáni rövid tájékoztatón elhangzott: a geilenkirchen-i katonai bázisról érkező szállítmány kilenc tonnányi élelmiszert, gyermekjátékot és tisztítószert tartalmaz, amelyet a  légibázis katonái, német-holland határ közelében található települések lakosai, valamint két alapítvány segítői és tagjai gyűjtöttek össze, illetve ajánlottak fel a vörösiszap-katasztrófában érintett Veszprém megyei város részére. A gyűjtést a geilenkirchen-i bázison dolgozó egyik német pilóta és veszprémi származású magyar kedvese kezdeményezte.

1595911521

Az öt raklapnyi adomány átrakodása után a katonai járművek és kísérőik, azonnal Devecserbe indultak, ahol Mód Miklós római katolikus plébános vezetésével, a helyi lakosok már várták a segélyszállítmányt.
Az adományt a küldöttség vezetője Ton Van Happen holland ezredes adta át a Devecserieknek.

Az ezredes beszédében hangsúlyozta: amikor megtudták, hogy  Magyarországon mi történt, elhatározták, hogy gyűjtést szerveznek. Az átadási időpontot azért időzítették mostanra, mert tudják, hogy a karácsony szinte minden embert megérint és ahol nagy a „szükség", ott a kis segítséget is nagyon értékelik.

Az ezredes a segélyszállítmányról elmondta: hollandok és németek egyszerre mozdultak meg. Először tájékozódtak arról, hogy miben tudnak segíteni. Végezetül négy helyszínről jött össze a szállítmány. Egy holland, valamint egy holland-német segélyszervezetnél hirdették meg a gyűjtést, rajtuk kívül pedig a katonai bázison, a katonák között, valamint a bázison kívül, a civilek között is elindult a segélyek gyűjtése.
Az ezredes kiemelte: elsődlegesen élelmiszert, konyhai tisztítószereket és játékokat kértek és ezeket csomagolták el. Ezekből kilenc raklapnyi adomány jött össze, de voltak akik pénzt is felajánlottak.

1595911521
„A küldöttség ma azért jött Magyarországra, hogy az egyház képviselőjének átadjuk a segélyszállítmányt, megkérve őt, hogy csomagjainkat juttassa el a rászoruló családoknak, egy kis segítséget adva ezzel a karácsonyhoz"– mondta Van Happen ezredes.

Az adományt Mód Miklós plébános vette át. A csomagokat egy olyan épület raktárába helyezték el, ami hamarosan a legrászorultabbaknak fog otthont biztosítani. A plébános a Devecser és Kolontár lakossága nevében megköszönte az adományt. Hangsúlyozta: mindent elkövetnek azért, hogy ezek a csomagok jó helyre kerüljenek. Nagy szükség van az ilyen segítségre, mert az itt élő szegény emberek szinte valamennyi értékét elvitte a vörösiszap.
A plébános hozzátette: a vasárnapi misét követő énekkari hangverseny után osztják ki a csomagokat.

A szállítmányt kísérők, katonák és civilek ezt követően ellátogattak a katasztrófa sújtotta területre, megtekintették a vörösiszap-áradatban megsemmisült településrészeket.

1595911522
 

1595911522
 

1595911522
 

Fotó: Pelsőczi Miklós főhadnagy és a szerző