Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Homokba ásott rakétákat találtak Algériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 21. 8:11

Valóságos arzenált, benne 43 darab, levegőben lévő repülőgépek kilövésére alkalmas rakétát találtak az algériai biztonsági szervek az ország délkeleti részén, nem messze a líbiai határtól – jelentette február 20-án, hétfőn az El Watan című, francia nyelvű helyi lap.

Tizenöt darab hordozható, SA–24 típusú légvédelmi rakétára, 28 darab SAM–7 típusú, orosz gyártmányú föld-levegő rakétára és nagy mennyiségű lőszerre bukkantak Ín-Amenaszban – írta az újság, de nem közölte, mikori a lelet. A harci eszközök mintegy 40 kilométerre a líbiai határtól a homokba voltak ásva. A hatóságok a szóban forgó sivatagi folyosóban tevékenykedő áru- és embercsempészektől szereztek tudomást a zsákmányról.

Az ilyen fegyverek – írta az El Watan – alkalmasak a levegőben lévő repülőgépek kilövésére, nem tesznek szükségessé különösebb kiképzést, sem az elektronikai karbantartásuk különösebb hozzáértést. A SAM–7-esek súlyosan veszélyeztetik a polgári repülést. Képesek elérni a 3500–4000 méter magasságban repülő gépeket, ami számottevő fenyegetés a térségben fel-, illetve leszálló gépek szempontjából – idézett a lap egy meg nem nevezett forrást.

Az algériai vezetők több ízben fejezték ki félelmüket, hogy a líbiai fegyverek esetleg a Száhel e vidékén beágyazott Iszlám Magreb al-Kaidájának a kezébe jutnak.

Az an-Nahár című napilap jelentése szerint a líbiai védelmi minisztérium olyan, a volt vezető, Moammer Kadhafi ezredes titkosszolgálatának irodáiban fellelt térképeket adott át Algériának, amelyek jelzik, hogy algériai területen hol vannak eltemetve fegyverek.

A tavaly megdöntött líbiai vezető Maliban és Nigerben is ásatott el hasonló fegyvereket, mert hosszú harcra készült a hatalom visszaszerzésére. Az idézett lap úgy tudja, hogy Algéria kész visszaszolgáltatni Líbiának az említett fegyvereket.