Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Homsz környéke továbbra is ostrom alatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 31. 8:21

A közép-szíriai Homsz környékét továbbra is ostrom alatt tartja a hadsereg, tüzérsége az egyik várost május 30-án, hétfő hajnalban is lőtte, amivel újabb áldozatokat okozott. A vasárnapi ostromban legkevesebb kilenc ember halt meg, és körülbelül száz megsebesült – közölték emberjogi aktivisták. A hadsereg vasárnap reggel vette körül harckocsikkal a Homsz környékén lévő ar-Rasztan és Talbisze városokat, valamint a köztük lévő falvakat, miután tüntetések kezdődtek ezekben.

A vasárnapi jelentések szerint gépfegyverrel lőttek a tüntetőkre, hétfőn viszont Talbiszét tüzérségi fegyverekkel vették tűz alá, valamint orvlövészek vettek fel lőállást a mecsetek tetején.

Musztafa Oszo, a tüntetéseket koordináló és dokumentáló, Szíriai Helyi Koordinációs Bizottságok nevű szervezet egyik aktivistája az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a Homsz környéki településeket elözönlő katonák vasárnap több száz embert őrizetbe vettek, és azóta is fogva tartják őket.

Szíriában tíz héttel ezelőtt kezdődött a tüntetéshullám. Először csak reformokat követeltek a demonstrálók, később már Bassár el-Aszad elnök lemondását. Jogvédő szervezetek szerint több mint ezer ember halt már meg a megmozdulások elfojtásában. A Homsz környéki településeken kezdettől fogva voltak tüntetések.

Oszo elmondta, hogy az ország több más városában is folytak tüntetések az éjszaka, de arról nem tud, hogy a biztonsági erők tüzet nyitottak volna a demonstrálókra Homsz környékén kívül.

Egy neve elhallgatását kérő aktivista a francia hírügynökségnek nyilatkozva arról számolt be, hogy az ar-Rasztanban és Talbiszében megölt emberek száma 11, és név szerinti listája van róluk. A sebesülteket Hama város kórházába szállították, mert Homsz felé el van vágva az út – tette hozzá.

A szíriai állami hírügynökség szerint Talbiszében megöltek négy katonát, 14 másikat pedig megsebesítettek.