Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hongkongba készül a USS Carl Vinson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 6. 17:13

Kikötői látogatásra kért engedélyt Hongkongban az Egyesült Államok haditengerészetének repülőgép-hordozója, amelyről a tengerbe juttatták Oszama bin Laden földi maradványait – adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap pénteken. A kínai külügyminisztérium megerősítette, hogy a májusban tervezett kikötésre szóló kérvény megérkezett és elbírálás alatt van. A Carl Vinson és egy másik hadihajó kérelmét „a szokásos rend szerint” bírálják el – közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos sajtóértekezletén.

Katonai megfigyelők szerint a látogatásra minden bizonnyal sor kerül, a hongkongi helyi vezetés kész a biztonsági intézkedések fokozására, a terrorveszélyt „mérsékeltnek" tartják.

Korábban Hongkongban sem amerikai, sem helyi források nem erősítették meg a látogatás tervét. Ugyanakkor a makaói nemzetközi katonai szövetség elnevezésű szervezet SCMP által idézett elnöke Vong Tung (Wong Dong) a külügyi szóvivői nyilatkozat után úgy vélte: Peking nem nyilatkozott volna meg a kérdésben, ha már nem lenne meg a hajók fogadásának elvi jóváhagyása.

Amennyiben az engedélyt kiadják, ez lesz az első befutó repülőgép-hordozó Hongkong kikötőjében tavaly február óta.

A biztonság ugyanakkor komoly feladatot jelent a hongkongi hatóságok számára, hiszen ma a Carl Vinson a világ „legérzékenyebb hadihajója" – jegyezte meg Vong.

A lapnak nyilatkozó rendőrfőnök azt mondta, a terrorveszélyt mérsékeltnek ítéli, de Oszama bin Laden halála óta megkezdték a biztonsági helyzet újbóli felmérését. A rendőrség adott esetben el fogja látnia a veszélyeztetett hadihajók, illetve személyek védelmét – jelentette ki Andy Csang Vaj-hung (Tsang Wai-hung).