Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd tisztjelöltek felkészítése Szolnokon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 29. 8:42

ENSZ békeműveleti alapfelkészítésen vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közel húsz honvéd tisztjelöltje április 24-28. között az MH Béketámogató Kiképző Központban. A foglalkozások a békefenntartói eljárások tantárgy keretében zajlottak; a kihelyezett szolnoki órákért a hallgatók kreditpontokat kapnak, a tantárgy pedig gyakorlati jeggyel zárul.

DSC_0003

Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves katonai logisztikai alapszakos honvéd tisztjelöltjei az általánosan alkalmazott békefenntartási eljárásmódokkal és technikákkal ismerkedtek meg. A leendő honvédtisztek a felkészítés során elméleti és gyakorlati foglalkozásokon sajátították el egyebek mellett az angol nyelvű rádió hírváltás szabályait, megismerkedtek a megfigyelőpontok telepítésének, üzemeltetésének sajátosságaival, továbbá a műveleti területen megkövetelt viselkedési szabályokkal. Gyakorolták a tárgyalástechnikát, valamint a tolmácskezelést, emellett megtanulták, mi a teendőjük egy adott baleset helyszínén.

DSC_0006

A hallgatók április 27-én az elméletben megszerzett tudásukról a terepen adtak számot. A záró feladatot Szolnokon rendezték meg egy komplex járőrgyakorlat keretében, amelyen a tisztjelöltek fegyvertelen ENSZ katonai megfigyelőként vettek részt. A három gyalogjárőr-csoportnak különböző beállított helyzetekben kellett helytállnia, egyebek mellett legális és illegális ellenőrző-áteresztő ponton igyekeztek átjutni, valamint a helyi média folyamatos érdeklődése mellett két sérültet is el kellett látniuk. A járőrgyakorlat alatt minden egyes szituációt azonnali kiértékelés követett.

A tanfolyamon ugyan a tanulásé volt a főszerep, de a résztvevők időt szakítottak az aktív pihenésre is: a reggeli sportfoglalkozás során barátságos mérkőzést játszva a központ katonáival közösen rúgták a bőrt.

A felkészítés az oklevelek átadásával ért véget.