Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mindenki nyert, de leginkább a nemzet nyert önökkel”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. április 29. 7:36

Országos honvéd kadét egészségügyi versenyt rendezett a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium április 28-án, pénteken.

A megmérettetést – mások mellett – megtekintette Sándor Zsolt altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, illetve Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka.

Kababik Edina, a tanintézmény igazgatója köszöntőjében kiemelte: bár első alkalommal rendezték meg a nagyszabású versenyt, arra törekszenek, hogy hagyomány váljon belőle. „Intézményünk falai őrzik a szabadságharc, az első és második világháború, valamint az 1956-os forradalom emlékét. 1971-től egészségügyi képzés folyik iskolánkban, 2020-ban pedig beléptünk a Honvéd Kadét Programba. A mai napon ez a két hivatás találkozik a verseny során, hisz a háborúk és forradalmak során is kéz a kézben jártak” – hangsúlyozta a verseny tematikájának jelentőségét az igazgatónő. Hozzátette: minden résztvevő nyertes, hiszen a felkészülés során amellett, hogy hasznos elméleti és gyakorlati tudásra tettek szert, betekintést nyertek a katonai egészségügyi protokollba is.

Kadet_egeszsegugyi_verseny_20230428_03 copy

Sándor Zsolt altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a versenyt megnyitva elmondta: „ha azt mondjuk, hogy a magyarok, Magyarország egy harcos nemzet, akkor azt gondolom, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén egy harcos vármegye.” Hozzátette, a vármegyéből már tizennyolc iskola csatlakozott a jelenleg közel hétezerötszáz főt számláló Honvéd Kadét Programhoz. „Ahogy az igazgatóasszony mondta, mindenki nyert, de leginkább az ország, a nemzet nyert önökkel és kadéttársaikkal” – hangsúlyozta köszöntőjében az altábornagy.

„Azt mindenkinek látnia kell, hogy milyen törékeny az a biztonság és béke, amelyben élünk nap, mint nap. Erre kell készülnie az országnak: lennie kell felkészült katonának és olyan állampolgárnak, aki érti, hogy az emberek biztonságáért és a nemzet fennmaradásáért minden nap tenni kell” – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese. „Vannak olyan fiatalok, akik többet gondolnak arról, mit jelent szolgálni a hazát. Nem azzal foglalkoznak, hogy a haza mit nyújthat nekik, hanem hogy ők mit tudnak nyújtani nekünk, a társadalomnak. Minden egyes nappal, amit eltöltenek a kadétprogramban, felkészültebbek lesznek, erősebbek fizikálisan és mentálisan, és hiszem, hogy jobb állampolgárok is” – emelte ki Sándor Zsolt altábornagy.

Kadet_egeszsegugyi_verseny_20230428_16 copy

Az ország minden területéről érkező 26 négyfős csapatnak nyolc állomáson kellett helyt állnia. Ezekből kettő volt csupán elméleti, amelyeken egy-egy, a Vöröskeresztről és a katonai egészségügyről szóló totót kellett kitölteniük. A maradék hat gyakorlati feladat során a kadétoknak elsősorban harctéri sérüléseket – többek között ficamot, törést, különböző vérzéseket és lőtt sebet – kellett ellátniuk.

A csapatok a várakozási és pihenőidőben számos program közül választhattak: íjászatra, illetve légfegyveres, lézer és airsoft lövészetre is nyílt alkalmuk. Mindemellett az intézménynek a Nagy Háborúk katonaegészségügyének lenyomatát bemutató, egy hónapig látogatható kiállítását is ezen a napon nyitotta meg dr. Ringer István történész, régész, muzeológus.

A verseny végén az első három helyért járó jutalmat Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka adta át a csapatoknak.