Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországért küzdeni hős és nemes cselekedet

Emlékoszlop állításával tisztelegtek a műszakiak napján

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. április 28. 21:37

Regionális toborzó- és nyílt laktanyai nappal ünnepelték a műszakiak napját Szentesen, április 28-án, pénteken. Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái számtalan izgalmas és érdekfeszítő programmal készültek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Hagyományosan ezredsorakozóval vette kezdetét a műszaki katonákat éltető ünnepség. Az alakulótéren a szentesi ezred mellett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Folyamőr Ezred, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár Harctámogató Műszaki Század, illetve az MH Légierő Parancsnokság és az MH Különleges Műveleti Parancsnokság alakulatainál szolgáló műszaki alegységek katonái, valamint az MH 4. Területvédelmi Ezred állományába tartozó tartalékosok, a szentesi Zsoldos Ferenc Technikum és a csongrádi Diána Fegyvertechnikai Technikum kadétjai is felsorakoztak.

Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke, egyúttal a műszaki ezred korábbi parancsnoka köszöntőjében felidézte, hogy az idén 175 éves Magyar Honvédség megszületésével párhuzamosan születtek meg az első utászzászlóaljak is. Mint fogalmazott, az azóta eltelt több, mint másfél évszázad során mindig a hadsereg oszlopos tagjai voltak a műszaki katonák. „Bármilyen évszámot írtunk, írunk is, bármilyen rendszerről beszélünk, a mindenkori magyar haderő szerves részét képezik a műszaki katonák. Akik nem tettek mást, csak egyszerűen tették a dolgukat, a kötelességüket” – jelentette ki. Múltbéli példákat sorolva Antal László dandártábornok kiemelte a Magyar Műszaki Kontingens 1996-ban kezdődő helytállását a horvátországi Okucaniban, ahol a vállalt nagyszámú szakmai feladat végrehajtásával a magyar műszaki katonák „egyértelműen közölték a NATO számára, hogy Magyarországnak helye és szerepe van az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében.” Szólt még a különböző katasztrófavédelmi helyzetekben történt részvételről és a határvédelemben betöltött szerepükről is. Aláhúzta, hogy a műszakiakra nem csak a múltban, de a jelenben és a jövőben is szükség lesz.

Végezetül a dandártábornok köszöntötte a műszakiak napján is közreműködő hódmezővásárhelyi katonazenekar tagjait is abból az alkalomból, hogy rövidesen, április 30-án ünneplik fegyvernemi napjukat, a magyar katonazenészek napját.

02_hsz_IMG_0005

„A műszaki katonák egy nagycsaládot, egy nagy közösséget alkotnak, akik összefogása minden korszakban példaértékű volt, és ez megnyilvánul ma is, itt, a műszakiak napján” – szögezte le Csurgó Attila ezredes, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred parancsnoka. Hozzátette, hogy ezen a napon a múlt, a jelen és a jövő együtt ünnepelheti a műszaki szakemberek áldozatos munkáját és eredményeit. Egyúttal köszöntötte a szentesi rendőröket is, akik immáron hagyományosan a műszaki katonákkal közösen ünneplik a rendőrség napját.

Az ezredsorakozót – amin mások mellett jelen volt Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője is – lezáró elismerések átadását követően megkezdődtek a különböző dinamikus bemutatók. Elsőként az égre szegeződött mindenki tekintete, hiszen a katonai ejtőernyős válogatott igen látványos módját választotta a műszakiak napjára való ellátogatásnak. Az égbolt katonái egy H145M forgószárnyas fedélzetén érkeztek a laktanya légterébe, majd selyemernyők oltalma alatt értek földet. Pillanatokkal később két Mi-24-es típusú harci helikopter is köszöntötte a megjelenteket, majd a szárazföldön folytatódtak a programok. Az érdeklődők olyan látnivalók közül válogathattak, mint például jégszobrászat, rendőrségi bemutató, a Szegedi Fegyház és Börtön előadása, valamint több sportfoglalkozáson is részt vehettek.

22_hsz_IMG_0041

Vendég alakulatként, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálya – közösen a Zrínyi Lovas SE Dámalovas Csoporttal – és az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerészei is látványban gazdag, dinamikus programmal szórakoztatták a látogatókat. Mindezek mellett folyamatosan felkereshető helyszínt biztosított a toborzósátor, a különböző haditechnikai eszközök statikus bemutatója, a „Vörös Bika” műszaki erőpróba, a kalandpark, a Búvár Kiképző Bázis bemutatója, valamint a Gripen-szimulátor.

A műszakiak napjához kapcsolódóan a meghívott vendégek felavatták azt az emlékoszlopot is, amit az 1849. április 25-ei komáromi átkelésnél hőstettet végrehajtott műszaki katonák tiszteletére és emlékére készíttetett el a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület. Kovács József nyugállományú alezredes, a szervezet elnöke ünnepi gondolatait megosztva elmondta: a civil szervezet több, mint húsz esztendővel ezelőtti megalakításával azt tűzték ki célul, hogy kőbe vésve emlékezzenek a katonai múltról. Mint fogalmazott, azért dolgoznak, hogy a múlt megmaradjon a jövő számára. E gondolatok mentén a laktanya bejáratát díszítő emlékoszlopot ünnepélyesen az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrednek adományozta.

33_hsz_IMG_0049

Az emlékmű leleplezését követően Csurgó Attila ezredes úgy fogalmazott, hogy az 1849-ben bárkákból, csónakokból, szükséganyagokból, megfeszített munkával összeállított híd kimagasló teljesítmény volt a hídépítő mesteremberektől, amely tettükkel nagyban hozzájárultak a szabadságharc kivívásának sikeréhez. Hozzátette: mint minden emlékoszlop, így a most leleplezett is arra emlékeztet, hogy azok a hősök, akik előtt tisztelgünk, azért hoztak áldozatot, hogy mi ma itt lehessünk.

„A mi hőseink jelen esetben azok a műszaki katonák, akik életüket kockáztatva küzdöttek szabadságunk és biztonságunk megőrzése érdekében. A második világháború alatt például rendkívül nehéz körülmények között dolgoztak, azért, hogy az ellenségnek ne legyen könnyű dolga a magyar területek elfoglalásában. Ők voltak azok, akik a védelmi vonalakat építették és javították. A műszaki katonák fontossága nem szűnt meg a mai napig sem, hiszen rendkívül fontos szerepet játszottak és játszanak még ma is az ország védelmében és biztonságában, mivel a Magyar Honvédségben betöltött szerepük különleges szaktudást igényel” – szögezte le Csurgó Attila ezredes. Hangsúlyozta, hogy az emléktábla fontossága és üzenete vitathatatlan, hisz ez az emlékoszlop a jövő generációinak is üzen arról, hogy azok az értékek, amelyekért a hősök küzdöttek, továbbra is fontosak és érvényesek maradnak a jövőben is. Ez az érték pedig nem más, mint: Magyarországért, a magyar állampolgárok biztonságáért küzdeni hős és nemes cselekedet.

A szervezők lelkiismeretes munkáját mi sem jelezheti jobban, minthogy a szentesi laktanya több, mint ötezer látogatót fogadott a nap során.