Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doni hősökre emlékeztek

Szöveg: Z. T. |  2011. január 12. 17:09

A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg 1943-as doni hadműveleteinek 68. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést és koszorúzást január 12-én délelőtt a Budai Várban. A Mátyás-templomban tartott szentmisén részt vett dr. Schmitt Pál köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka és a honvédelmi miniszter képviseletében dr. Szarka Gábor kabinetfőnök is.

A szentmise után a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán folytatódó megemlékezésen részt vett – többek között – Mádl Dalma asszony, a volt államfő felesége, Lányi Zsolt az Országgyűlés honvédelmi bizottságának korábbi elnöke, a Honvédelmi Minisztérium több vezetője, a Magyar Honvédség számos alakulatparancsnoka, bajtársi egyesületek, társadalmi szervezetek, veteránszövetségek képviselői és hozzátartozók. 

1595912455

A lélekharang után a Himnusz hangzott el, majd Vihar Béla „Egy katona megy a hóban" című versét hallhatták a jelenlévők. Az alsónémedi Magyarok Nagyasszonya Kórus előadásában csendült fel a „Boldogasszony Anyánk", végül Körömi Ferenc: „A doni hősök emlékének" című verse hangzott el.

Megemlékező beszédében dr. Szakály Sándor történész utalt rá, hogy mindössze húsz esztendeje emlékezhetünk meg a doni hősökről, akikről évtizedeken keresztül beszélni sem volt szabad.

Pedig hősök voltak, aki az utolsó pillanatig kitartottak, helytálltak a sokszoros túlerő ellen akkor is, amikor szövetségeseik már régen visszavonultak. Az utánpótlás nélkül maradt, nem megfelelően felszerelt, ellátott és kiképzett hadsereg sorsa a dermesztő télben megpecsételődött.

A kegyetlen küzdelemben – 1943. január 12. és február 9. között, a csaknem 200 ezer fős 2. magyar hadseregből  42 ezren életüket vesztették 28 ezren megsebesültek és  mintegy 26 ezren fogságba estek. A Donnál harcoló magyar katonák kivétel nélkül teljesítették kötelességüket, és maradéktalanul végrehajtották elöljáróik parancsát.

1595912455
A beszédet követően a tábori lelkészek kegyeleti imával emlékeztek az áldozatokra, majd a koszorúzás következett a doni hősök emléktáblájánál.

Először az államfő nevében helyezte el a megemlékezés koszorúját Szegő László Attila ezredes, a Köztársasági Elnöki Hivatal honvédelmi főosztályvezetője, főhadsegéd. Ezt követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevében kabinetfőnöke koszorúzott.

A honvédelmi miniszter képviseletében dr. Szarka Gábor kabinetfőnök, a HM Honvéd Vezérkar főnöke nevében pedig Juhász István vezérőrnagy, törzsigazgató helyezték el a megemlékezés koszorúit az emléktáblánál.

Ezután a társadalmi szervezetek, bajtársi egyesületek, veteránszövetségek vezetői, képviselői, majd a hozzátartozók, családtagok helyezték el a virágaikat a múzeum falánál.

A budavári megemlékezést a Szózat és a Magyar takarodó hangjai zárták.

 
1595912455
 
1595912456
 
1595912456
 
1595912456

Háttér: a 2. magyar hadsereg a keleti fronton

1595912456
A 2. magyar hadsereg 1942. tavaszán és nyarán három ütemben érkezett ki a keleti frontra. A körülbelül 200 ezer fős hadseregbe több ezer főnyi zsidó és kisebb részben munkásmozgalmi aktivistákból álló munkaszolgálatos alegységeket is besoroztak. Az első lépcsőben kiérkező, Orjol és Kurszk térségében kirakott III. hadtest nyomban az első vonalba került és a német csapatokkal együtt harcolva, igen súlyos (15–20 százalékos) veszteséget szenvedve küzdötte előre magát Voronyezs irányában a Donig. Az ezt követő két lépcsőben érkező csapatok ugyan harc nélkül, de több mint ezer kilométeres gyalogmenetet végrehajtva, elcsigázva érkeztek a Donhoz, majd azonnal megkezdték védőállásaik kiépítését. A folyó mentén több mint 200 kilométer hosszúságú frontszakasz védelmét látták el a magyar csapatok. Tőlük északra németek, délre olaszok helyezkedtek el.

Az utánpótlás elégtelen volta a harcoló alakulatokat is sújtotta, de embertelen körülményeket teremtett a munkaszolgálatos csapatoknál. A lőszer és üzemanyag éppúgy kevés volt, mint az élelmiszer és a ruházat. A kimerült katonák leváltására, a súlyos veszteségeket szenvedett csapatok kivonására nem került sor.

A magyar katonai és politikai vezetés már baljóslatú előjelnek tekinthette volna a szovjet csapatok hatalmas erejű

1595912456
ellentámadását Sztálingrád térségében 1942. novemberétől, amely az ott tevékenykedő német és román csapatok körülzárását és megsemmisítését eredményezte. 1943. január 12-én, illetve 14-én elérte a végzet a 2. magyar hadsereget is, amikor az urivi és scsucsjei hídfőkből kiinduló nagy erejű szovjet támadás két helyen áttörte az arcvonalat, majd a szétszakított magyar haderőt megsemmisítette. A magyar és német visszavonulást a számbeli és fegyverzetbeli túlerővel szemben főként a magyar csapatok fedezték. A 2. magyar hadsereg ebben a küzdelemben 1943. január 12. és február 9. között gyakorlatilag a Don-kanyarban megsemmisült. A 200 ezer fős hadseregből 42 ezer fő meghalt, 28 ezren megsebesültek és mintegy 26 ezren fogságba estek. A 2. magyar hadseregben szolgálatot teljesítő munkaszolgálatos csapatoknál, létszámuk arányát tekintve a legnagyobb volt a veszteség.

A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédség alakulata volt, amelyet 1942-ben állították fel, és a keleti frontra küldték harcolni. A hadsereg 1943. januárjában a Sztálingrád körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet, felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda értelmetlenül a mínusz 40 fokos orosz télben, miközben a főparancsnokság és az ország vezetése szinte semmit nem tett az előre látható katasztrófa elkerülése érdekében.

Fotó: Galovtsik Gábor és archív