Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A férfi sorsa a nő…”

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 6. 14:50

Idén immár hatodik alkalommal rendezte meg a katonaözvegyek országos találkozóját a Honvédelmi Minisztérium, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége, illetve a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége. A rendezvényt a Stefánia Palotában tartották.

A katonaözvegyek hatodik országos találkozóján részt vett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is. Köszöntőjében elmondta: a rendezvény a Honvédelmi Minisztérium legszebb hagyományai közé tartozik. Külön öröm számára, hogy a hölgyek e sajátos közösségét, a katonaözvegyeket a nemzetközi nőnap táján köszöntheti.

– A nőnap az a nap, amelyet a nők maguk tettek ünneppé, évszázadok komoly harcával és áldozataival. A nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők története. Attól a kortól kezdve, amikor a hölgyek még nem voltak egyenrangúak a férfiakkal. Szerencsére azonban mindig akadtak forradalmi beállítottságú lányok és asszonyok, akik minden követ megmozgattak az egyenjogúságuk érdekében. Ma már ott tartunk, hogy ezt a napot nemcsak a női szervezetek tartják számon, hanem megemlékezik róla az ENSZ is, és sok-sok ország nemzeti ünnepként jelöli meg. Magyarországon pedig 1914-ben ünnepelték meg először március 8-át – mondta a vezérkari főnök hozzátéve: a mai rendezvény jó alkalom arra, hogy a rohanó hétköznapok közben egy pillanatra megálljunk, s egy főhajtással tiszteltjük meg a katonaözvegyeket.

1595884549
 

Tömböl vezérezredes kiemelte: hogy sokszor elhangzott már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Magyar Honvédség küldetésének tekinti az egykori hivatásos és szerződéses katonák özvegyeiről és családtagjairól való gondoskodást. Hiszen a katonák nyugállományba vonulása nem jelenti az aktív élet befejezését, és az életből való távozásuk után sem szűnik meg a kapcsolat az egykori munkaadó és a katonacsaládok között. Bizonyos ellátásokat és juttatásokat az özvegyek is igénybe vehetnek.

– Az önök szolgálata nemcsak a Magyar Honvédség, hanem az egész magyar társadalom számára is példamutató és nélkülözhetetlen. Egy társat elveszíteni és magunkra maradni mindig tragédia. Ezen igyekszünk mi enyhíteni és azon fáradozunk, hogy a társukat elvesztők ne érezzék egyedül magukat. Azt érezzék, hogy az a közösség, amelynek egykor, hozzátartozójuk révén, a részesei voltak, számon tartja önöket. A férfiak többsége nem tagadja, sőt büszkén hirdeti, hogy életükben fontos szerepet játszik a nő. A barátnő, a kedves, a feleség, az anya, a nagymama, a munkatárs. Ahogy Jókai Mór találóan megfogalmazta: „a férfi sorsa a nő…" – mondta Tömböl László vezérezredes.

A vezérkari főnök hozzátette: a férfiak évente egyszer, a nőnapon virággal fejezik ki tiszteletüket. Jó ugyanis tudni, érezni, hogy van egy nap, amikor felhívjuk arra a figyelmet, hogy a nők mások mint a férfiak. Jó, hogy van egy alkalom, amikor megfogalmazhatjuk, hogy kedvességük, szeretetük része az életünknek. Hogy az erkölcsi és érzelmi háttér nélkülözhetetlen azok számára, akik a hazától távol, veszélyeket is vállalva teljesítenek szolgálatot.

1595884550
 

– Férfiak százezrei köszöntik e napon a hölgyeket. A ma átadott virágcsokrok minden szónál szebben fejezik ki a köszönetet. A köszönetet a család életének megszervezéséért, a munkavégzésért, a közös élet vállalásáért – fogalmazott Tömböl tábornok.

A vezérkari főnök, az ünnepi köszöntője után elismeréseket és jutalmakat adott át, majd a Honvéd Színház művészei Fazakas Júlia, Gecse Noémi és Domokos László népszerű operett és musical dalokkal szórakoztatták a közönséget.

A katonaözvegyek hatodik országos találkozója díszebéddel folytatódott, majd a rendezvény végén Katona Károly dandártábornok, a HM Személyzeti Főosztály egy szál virággal és egy emléklappal búcsúzott el a rendezvény résztvevőitől.

További képek:

1595884550
 

1595884550
 

1595884550
 

1595884550
 

Fotó: Dévényi Vera