Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hivatás szolgálatában

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. február 4. 8:01

A honvédelmi miniszter 2011. július 29-én, a 79/2011. számú utasításával hagyta jóvá a Magyar Honvédség 2021-ig szóló humánstratégiáját, ezzel párhuzamosan pedig az Országgyűlés elfogadta az új honvédelmi törvényt. Változott a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény több pontja is; e változások egyik eredményeként hívják 2012. január elsejétől a tiszthelyetteseket altisztnek.

A humánstratégia kiemelten foglalkozik az altisztekkel – képzésükkel, oktatásukkal, és a megújuló honvédség rendszerében betöltött szerepükkel egyaránt. Bizonyos beosztásokban a korábbinál szélesebb lesz a jogkörük, a felelősségi területük, de emellett természetesen fontos cél az állománykategóriába tartozók magasabb erkölcsi és anyagi elismerése is.

A humánstratégiához igazított új képzési rendszer 2012 szeptemberétől indul, egyes elemei azonban már most is működnek. A jövőben háromféle módon lehet valakiből a Magyar Honvédség altisztje. Az egyik út a jelenlegi egyéves képzési rendszert az ősszel induló tanévtől felváltó kétéves képzési rendszer, melynek keretében légi vezetés, légvédelmi rakéta és tüzér, átvitel- és kapcsolástechnikai eszközüzemeltető, atom-, biológiai- és vegyivédelmi, páncélos és gépjárműszerelő, műszakigép-szerelő, fegyverműszerész, illetve avionika-szerelő szakirányokon tanulhatnak majd a hallgatók. Az ilyenkor szokásos alkalmassági vizsgálatokon túl, a felvételnél már követelmény lesz az alapfokú nyelvvizsga, emellett az oktatás részét képezi egy három hónapos nyelvi kurzus is.

„A kétéves képzésre civilek jelentkezését várjuk, akik az iskola sikeres elvégzése után a Magyar Honvédség hivatásos altisztjei lesznek. Avatásukra a budai várban kerül sor. Erre a helyszínre tervezzük egyébként az idei altisztavatást is, melyen utoljára tesznek esküt a haza védelmére azok, akik az egyéves képzésen vettek részt" – mondta Kriston István törzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 10-én, pénteken megjelenő számában!