Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvéd Művészegyüttesnél járt a vezérkari főnök

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 16. 14:06

Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke tett látogatást kedd délután a Honvéd Művészegyüttesnél, megtekintette a Honvéd Táncszínház, a Zenekar, valamint a Férfikar próbáit is. A vezérkari főnök további támogatásáról biztosította a Művészegyüttest.

A Harangozó Gyula-díjas koreográfus, Zsuráfszky Zoltán vezette próbán Katona Károly mk. dandártábornok, a

Honvédelmi Minisztérium Személyzeti Főosztály főosztályvezetője, valamint Aranyos Károly nyá. ezredes, a Honvéd Együttes ügyvezető igazgatója is részt vett.

A próbán az együttes tagjai többek között A Tenkes kapitánya című darab előadását is gyakorolták, melynek egyik szünetében Tömböl László méltatta a művészegyüttest; a Művészetek Palotájában látott Egri csillagok című előadást emelte ki, majd hozzátette: reméli, hogy a tárca és a Művészegyüttes kapcsolata hosszú életű lesz. 

A vezérkari főnök ezután a Honvéd Férfikar próbáját látogatta meg, ahol Aranyos Károly megköszönte a Vezérezredes segítségét és kitartó támogatását. A március 1-től posztját ellátó új művészeti vezető és karnagy, Strausz Kálmán itt elmondta: tervei szerint a Honvéd Férfikórus két irányba halad tovább a jövőben. „Fontosnak tartom a komolyzenei részvételt, a másik nagy álmom pedig az, hogy egy monográfiában össze tudjuk gyűjteni a honvédelemmel, katonaélettel kapcsolatos dalokat", mondta Strausz Kálmán, aki hozzátette: a tervek harmadik pillére a kortárs zeneszerzőkkel való összefogás és együttműködés. A konkrét tervekről a művészeti vezető azt mondta: a számos koncert megrendezése mellett tervezik Liszt-művek feldolgozását a Liszt-év tiszteletére, valamint Bartók Béla művei is repertoárjukban szerepelnek majd. 

Tömböl László további támogatásáról biztosította az együttest.

 

Fotó: Dévényi Veronika