Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A honvédelem nem jelentheti a környezet rombolását”

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. április 16. 12:29

A honvédelem nem jelentheti a természet károsítását – hangzott el a Parlament környezetvédelmi bizottságának ülésén. A Honvédelmi Minisztérium képviselője szerint a tubesi NATO-radarhoz hasonló berendezések Európa négy városa mellett működnek, s ezek közül három nagyobb teljesítményű, mint a Magyarországra tervezett.

A Parlament környezetvédelmi bizottsága tegnap három katonai beruházás; Telkibánya, Tubes, és Kánya-hegy ügyei után tájékozódott. Előzetesen Füredi Károly, a honvédelmi tárca szakállamtitkára leszögezte: a honvédelem nem jelentheti a környezet rombolását. Utalt arra, hogy az utóbbi időben a kiképzés, a gyakorlatok és egyéb feladatok végrehajtása során különösen figyelnek arra, hogy fokozottan kell védeni a természeti értékeket. A cél az, hogy ne érje visszafordíthatatlan károsodás a környezetet – fűzte hozzá Füredi Károly. Ezzel összefüggésben a grémium MDF-es elnöke, Katona Kálmán főként a tubesi beruházásra volt kíváncsi.

A vitában elhangzott kérdések között kiemelt volt, hogy bárhol a világban hasonló adottságok mellett létezik-e ilyen létesítmény. Füredi Károly elmondta: Livorno, Skagen, Berlin és Korfu mellett van hasonló radar, s közülük három nagyobb teljesítményű, mint a Tubesre tervezett. A civilek félelmei egyébként abból is táplálkoznak, hogy a valószínűsíthető sugárzást az egészségre károsnak tartják. Ezzel kapcsolatban a környezetvédelmi minisztérium főosztályvezető-helyettese megjegyezte: a tárca ebben a kérdésben nem illetékes. Duhay Gábor hozzátette: ha megvalósul a létesítmény, akkor a tárca megfelelő észlelő-rendszert épít ki a sugárzás mérésére.

A „ha" fontos a kérdésben, hiszen jelenleg is polgári per zajlik Tubes kapcsán. A honvédelmi tárca illetékesei hangsúlyozták: mindenben alávetik magukat a független magyar bíróság döntésének. Ugyanakkor a tubesi beruházás mellett számos érvet sorakoztattak fel. A megfúrt zengői radar esetében például nem volt az objektumhoz vezető út, a Tubesen viszont található egy szervizút. Ezt jelenleg is használják, s a beruházás kapcsán nem sérülne a mellette található növényvilág. Arra is utaltak a honvédelmi tárca illetékesei – köztük Csák Gábor dandártábornok –, hogy mivel az objektum jelentős részét a föld alá süllyesztik, nem zavarja különösebben a látképet. Csák Gábor és Duhay Gábor arról is szólt, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem gördített akadályt a beruházás elé.

Az ülésen részt vevő civileket mindez nem nyugtatta meg. Különösen a hétfőn a Parlament elé került országos területrendezési törvény aggasztotta őket. A Védegylet munkatársa, Vay Márton szerint a tervezett módosítás lehetővé tenne, hogy újabb és újabb területeket kapjon a hadsereg, akár környezetvédelmi, a Natura 2000 körébe tartozó védett övezetekből, arra való hivatkozással, hogy „honvédelmi érdeket szolgál" az átminősítés. A kereszténydemokrata Nagy Andor szerint ez akár az uniós jogszabályokkal is ütközhet.

Ezt Füredi Károly cáfolta. Szerinte a tervezett módosítás csak a jelenleg a tárca kezelésébe tartozó Natura 2000-es területeket nevesíti, újabbak bevonására nincs lehetőség, a szabályozás pedig nem ellentétes az EU irányelveivel.