Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

GPS vezérlésű ejtőernyős rendszer bevetése Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 16. 13:21

Az amerikai csapatok GPS vezérlésű ejtőernyős rendszereket alkalmaznak Afganisztánban az utánpótlások célba juttatásához. A Joint Precision Airdrop System (JPADS) rendszer alapjaiban változtathatja meg a katonai logisztika jövőjét.

A GPS segítségével a különböző terheket hasonló pontossággal képesek a megadott helyre eljuttatni, mint amilyen pontosságra az „intelligens" bombák képesek.
Az afganisztáni hadviselés megkövetelte a rendszer kidolgozását és annak alkalmazását. A hegyvidéki területek, az állandó por, valamint a támadások veszélye miatt az utánpótlások eljuttatása szárazföldön, helikopterekkel és kisebb repülőgépekkel szinte lehetetlen vállalkozás.

1595875514
A kismagasságon haladó repülőeszközök állandó rakétatámadásnak vannak kitéve. Az irányított légi deszantolást 7000 méteres magasságból képesek végrehajtani, nagy pontossággal. A GPS rendszernek köszönhetően a betáplált koordinátáknak megfelelően a rendszer a földetérés pillanatáig irányítja az ejtőernyőt.

Az új rendszert az amerikai katonai-szállító repülőgépek, mint például a C-17 Globemaster személyzetei alkalmazzák.

A program beindításától, 2006. augusztusától 2007. szeptemberéig, több mint 140 tonna ellátmányt dobtak le GPS rendszer alkalmazásával. Ez az össz ledobott mennyiségnek csak nagyon kis hányadát teszi ki – havonta több mint 450 tonna anyagot dobnak le – mégis mérföldkőnek tekinthető.

A kísérletek folyamatosan folynak egyre nagyobb terhek ledobásával.

Richard Benney, a JPADS program műszaki menedzsere elmondta, hogy még az idén 5 tonnás terheket kívánnak ledobni Afganisztánban. Korábban az Egyesült Államokban már 13,5 tonnás teherrel is kísérleteztek.

A GPS vezérlésű rendszerrel ellátott terhek deszantolása 7,5 kilométeres magasságból biztonságosan végrehajtható, és ebben az esetben a megadott ponttól való eltérés maximum néhány száz méter lehet.