Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varroda a hadszíntéren

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 16. 12:29

Az afgán nők helyzetének javításával több nemzetközi és helyi civil szervezet is foglalkozik Baghlan tartományban. Az állami szervezetek közül a Tartományi Tanácsban alkalmazott női képviselők felelősek a nőkkel kapcsolatos ügyekért. Nooriyah Hamidi, a tanács egyik tagja személyesen fordult a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjához (MH PRT), hogy biztosítson varrógépeket a nők, illetve az özvegyek foglalkoztatásának elősegítésére.

Afgán szokások szerint ha egy nő megözvegyül, nem mehet férjhez másodszor. Ez a szabály az özvegyen maradt férfiakra természetesen nem vonatkozik. Visszatérve a nőkre, az özvegyről és a családjáról az elhunyt férj hozzátartozói gondoskodnak. Erre azonban nem mindig van mód. Volt rá példa, hogy burkába öltözött kéregetők kopogtak be a gépjármű ablakán alamizsnát kérve a katonáktól – ők azok a megözvegyült nők, akiknek nincs családi támogatásuk, és adományokból próbálják fenntartani magukat.

A Tartományi Tanács próbál javítani ezen a helyzeten azáltal, hogy munkát ad a hátrányos helyzetű nőknek, akik valamilyen módon arra kényszerülnek, hogy eltartsák magukat és családjukat. Erre a legkézenfekvőbb megoldás a varrótanfolyamok szervezése, amellyel elősegítik, hogy a rászorulók megélhetéshez jussanak.

Az MH PRT harminc darab varrógéppel támogatta a Tartományi Tanács kezdeményezését. Az átadásra 2008. április 11-én került sor a Pol-e-Khumri járásban lévő, Sorkh Khotal nevű faluban. Bodnár András őrnagy, az MH PRT S9 részlegének (CIMIC, PSYOPS, LT) vezetője az átadáskor a következőket mondta: „Ez a néhány gép nem nagy befektetés ahhoz képest, hogy mennyi családnak segíti a megélhetését a jövőben. Biztos vagyok benne, hogy ezek a varrógépek itt jó helyre kerültek."

1595875513