Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocsánatkérést vár a honvédség az RTL Klubtól

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 16. 12:08

A magyar katonák felkészült, munkájukat körültekintően és példaértékű hivatástudattal végző szakemberek, akik esküjükben fogadják meg, hogy akár életüket is áldozzák hazájukért, a katonai pálya pedig több állomásból áll, melyek között a veszélyes külföldi missziókban történő szolgálatteljesítés éppúgy szerepelhet, mint az irodai munka.

Az RTL Klub Házon kívül című műsorának szerkesztő-riportere, Kruzslicz
Dávid és stábja riportkészítési kérelemmel és kérdésekkel fordult a HM
Kommunikációs és Toborzó Főosztályhoz, a fegyveres és rendvédelmi
dolgozók – így köztük a katonák – szolgálati nyugdíjának témájában.
Bocskai István szóvivő interjút adott a riporternek, a szerkesztők
azonban visszaéltek a médiaosztály munkatársainak bizalmával és
segítségével: a kapott információkat és a leforgatott vágóképeket egy
tartalmában félrevezető, a katonák ellen alaptalanul negatív hangulatot
keltő, több helyen pontatlanságokat és valótlanságokat állító riporthoz
használták fel.

Más hivatások művelőivel ellentétben a katonák esküben fogadják meg, hogy akár életük kockáztatásával is megvédik hazájukat. Elhivatottságukban a mai viszonyok között biztos és stabil életpálya mellett kellemetlenségeket is vállalnak: nyakukba veszik a feljebbvalóknak való engedelmeskedési kötelezettséget, azt, hogy bármikor ugraniuk kell, ha éppen úgy alakul a helyzet, az országot akár közvetetten is fenyegető veszélyek esetében éppúgy, mint katasztrófahelyzetben, például árvíz esetén. Ez természetesen nemcsak az alakulatoknál, hanem a minisztériumban szolgálatot teljesítő katonákra is vonatkozik, hiszen a katonai munka igen sokrétű, és nemcsak olyan úgymond látványos részei vannak, melyekről olvasóink is bőségesen tájékozódhatnak a www.honvedelem.hu riportjaiból, missziós beszámolóiból. Ilyen rendkívüli helyzetekben pedig lényegtelen, ki milyen beosztásban van: adott esetben a tábornok és a hétköznapjaiban öltönyt viselő minisztériumi alkalmazott is ugyanúgy rakja a homokzsákot a töltéseknél, mint a frissen esküt tett közkatona. Az e rengeteg áldozatvállalással, nehézséggel és egyszersmind szép kihívásokkal járó munkáért fizetett nyugellátások mértéke körül rosszindulatú sejtetéseket elhelyezni egy ehhez hasonló riportban nemcsak etikátlan, de ízléstelen is.

Habár a műsor elsősorban a minisztériumban dolgozó katonákat vette célkeresztbe, az adást követő napokban a médiaosztály számos felháborodott hívást, üzenetet kapott a Magyar Honvédség csapatainál szolgáló katonáktól, akik szintén sértve érezték magukat önérzetükben, és úgy vélik, magát a katonai hivatást és az azzal járó áldozatvállalást minősítették le mélységesen a riportban. A tárca éppen ezért bocsánatkérést vár a műsor szerkesztőségétől és az anyag elkészítésében közreműködő munkatársaktól.