Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem ügye össztársadalmi kérdés

Szöveg: Csekei László |  2010. december 15. 13:27

Erősíteni kell a társadalom honvédelmi tudatát, s ennek egyik fontos eszköze a Katonai alapismeretek tantárgy – mondta köszöntőbeszédében Dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke azon a pedagógus-továbbképzésen, amelyet a katonai alapismeretek tantárgyat oktató iskolák igazgatóinak és szaktanárainak szerveztek Balatonkenesén.

Iskolaigazgatók, pedagógusok gyűltek össze tizenöt oktatási intézmény képviseletében azon a pedagógus-továbbképzésen, amelyet a Katonai alapismeretek tantárgyat oktató iskolák igazgatóinak és szaktanárainak tartottak december 10-12-én Balatonkenesén. A harmincórás tanfolyamot az alapító Novoszolg Kft. szervezte, szoros együttműködésben a Honvédelmi Minisztériummal (HM).

A továbbképzésen a HM részéről Dr. Szarka Gábor kabinetfőnök köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte: a KatonaSuli Program – amelynek része a katonai alapismeretek tantárgy a közoktatásban és a Honvédelmi ismeretek tantárgy a felsőoktatásban – igen fontos része a társadalom honvédelmi tudatának erősítését szolgáló eszközrendszernek. A tárca fontosnak tartja a két tantárgy helyzetének megerősítését, illetve pedagógiai rendszerük továbbfejlesztését, hatókörük bővítését. A honvédelem az egész magyar társadalom ügye, s ehhez fontos, hogy minél több fiatal rendelkezzen a szükséges alapismeretekkel – hangsúlyozta.

Scharek Ferenc, a HM illetékes osztályának vezetője előadásában kiemelte: a Katonai alapismeretek tárgy sikeres oktatásához elengedhetetlen a megfelelő eszközök beszerzése, illetve a gyakorlati foglalkozások feltételeinek biztosítása. Ismertette a tárca elképzeléseit az alakulatok és az oktatási intézmények közti kapcsolat szorosabbá tételéről.

A harmincórás, háromnapos továbbképzés előadóinak többsége az új Katonai alapismeretek tankönyv szerzője volt. A résztvevők előadást hallgattak meg a Katonai alapismeretek választható érettségi tantárgy pedagógiai rendszeréről, valamint fejezetről fejezetre haladva a legaktuálisabb ismeretanyagról tájékozódhattak, s számos módszertani segítséget kaptak az oktatáshoz. A továbbképzésen kiosztották a tárgy tanári kézikönyvét, s annak CD-mellékletét is.
A konzultációs lehetőségeket is bőven tartalmazó továbbképzésen a HM számos építő jellegű észrevételt, visszajelzést kapott a pedagógusoktól, amelyek jól hasznosíthatóak lesznek a program továbbfejlesztése során. Mint ismeretes, a Katonai alapismeretek tantárgy 2005 ősze óta megtalálható a közoktatásban, jelenleg már huszonegy iskola képzési kínálatában szerepel. A mostani volt az első alkalom, hogy a tanárok szakmai továbbképzésen vettek részt. E tanfolyam a pedagógusok kötelezően teljesítendő továbbképzési óraszámába is beszámít.

 

Fotó: Novák István