Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai hivatás és a hazaszeretet ünnepe

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hdgy. |  2010. augusztus 20. 6:26

Ünnepi állománygyűlés a debreceni dandárnál Szolgálati érdemjeleket, kitüntető címeket, emlékplakettet adott át Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka az államalapítás ünnepén. Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter határozata alapján azok a katonák részesültek elismerésben elöljáróik javaslatára, akik huzamos időn át kiemelkedően végezték szolgálati tevékenységeiket.

A keresztény magyar államalapítás ünnepén a Magyar Honvédség debreceni laktanyájában is megemlékezést tartottak. Dr. Böröndi Gábor dandártábornok a szolgálati érdemjel ezüst és bronz fokozatát, honvédelemért kitüntető címeket, tiszti, tiszthelyettesi, legénységi szolgálati jeleket, valamint születésnapi emlékplakettet adományozott a katonáknak és közalkalmazottaknak.

Az államalapítás ünnepén idén is méltó módon emlékezett a dandár állománya. A csapatzászló behozatala és a Debreceni Helyőrségi Zenekar előadásában felhangzó Himnusz után immár hagyományszerűen egy fiatal tiszt, ez alkalommal Varga Gábor hadnagy mondta el az ünnepi beszédet. A köszöntőben Szent István király történelmi jelentőségű érdemeinek felsorolása mellett kiemelte a békemisszióban lévő katonák tevékenységét. E napon ugyanis a hadműveleti területeken szolgálatot teljesítők, a helyi lakosság életének stabilizálását segítő katonák is velünk ünnepelnek. Ugyanezen a napon, augusztus 20-án tesznek esküt a honvédtisztek, akik a Magyar Köztársaság függetlenségének „életem árán" történő megvédését vállalják. A magyar haderő számára tehát ez a nap a katonai hivatás és a hazaszeretet ünnepe is.

Az ünnepi állománygyűlést Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés alelnöke, Giba Tamás, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere, és Béres László Hajdúhadház Város polgármestere is megtisztelte jelenlétével. A Bocskai dandár ünnepi megemlékezését a Honvéd Táncegyüttes színvonalas műsora zárta.