Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi sorakozó a szentendrei bázison

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. augusztus 19. 17:45

Együtt sorakoztak fel a szentendrei laktanya udvarán az iraki hallgatók és amerikai, kanadai, angol és horvát kiképzőik. A NATO által szervezett tanfolyamon a robbanóeszközök elleni védelmet tanulták. Iraki katonák először tanultak ilyen kiképzésen, hazájukon kívül.

Augusztus 18-án ismét befejeződött egy alapkiképzési ciklus a MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) Mecséri János Kiképző Osztályán. Ezúttal a májusban bevonult szerződéses, legénységi állományú katonák számára ért véget a 3 hónap időtartamú egységes katonai képzés. Az eredményes záróvizsgákat követően ünnepélyes keretek között búcsúztatta el az MH KKB állománya a sikeresen vizsgázókat.

Ez a laktanya sorakozó azonban eltért a korábbiaktól. Felsorakoztak ugyanis az MH KKB-nál az Oberammergaui NATO Iskola által szervezett tanfolyamon résztvevő iraki hallgatók, akik kéthetes elméleti és gyakorlati felkészítésen sajátították el a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység (C-IED) alapjait. Mellettük álltak amerikai, angol, kanadai és horvát kiképzőik is a sorakozón.

Történelmi jelentőségű esemény részesei vagyunk, hangsúlyozta Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka, hiszen először csendülnek fel a szentendrei laktanya területén az iraki nemzeti himnusz dallamai és először vesznek részt iraki katonák ilyen jellegű kiképzésen, országukon kívül. A záró rendezvényen jelen volt Kasim Asker Hasan Ali úr, Irak budapesti nagykövete, a követség főtanácsosa, konzulja és Mark D. Baines ezredes, a NATO Iskola parancsnoka is. A nagykövet úr a sorakozó végén külön köszöntötte a tanfolyamon résztvevő iraki hallgatókat, kiképzőiket és méltatta a szentendrei laktanya állományának munkáját.

Mikusi ezredes a magas rangú vendégek köszöntése után értékelte a kiképzés követelményeit sikeresen teljesítő állomány eredményeit, majd átadta a „Legjobban Kiképzett Katona", a „Legsportosabb Katona" és a „Legjobb Kiképző" elismerő okleveleket. A nemzetközi laktanya sorakozó a vendégek elismerését is kiváltó impozáns díszmenettel fejeződött be.

1595906137
1595906137