Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszti szablya folt nélkül

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 19. 17:34

„Nem egy, az elmúlt években divatos reformot szeretnénk véghezvinni, hanem egy olyan jól működő rendszert szeretnénk fölállítani, amely kiállja az idők próbáját… Újjá kell építenünk, alapjaiban kell megújítanunk a honvédelem intézményrendszerét”, jelölte meg a közeljövő legfontosabb feladatait Hende Csaba honvédelmi miniszter a Stefánia Palotában megtartott csütörtöki ünnepi állományülésen.

„Legfontosabb célunk az új életpályamodell bevezetése. Járjuk az alakulatokat, feltérképezzük az igényeket, az egyes csapatok speciális helyzetét és szükségleteit, a lehetséges megoldási lehetőségeket. Õsztől megkezdjük a részletek formába öntését. Nem egy, az elmúlt években divatos reformot szeretnénk véghezvinni, hanem egy olyan jól működő rendszert szeretnénk fölállítani, amely kiállja az idők próbáját" – jelölte meg a közeljövő legfontosabb feladatait Hende Csaba honvédelmi miniszter a Stefánia Palotában megtartott csütörtöki ünnepi állományülésen.

Az augusztus 20. előestéjén megtartott eseményen a Honvédelemért kitüntető címeket és hosszú évtizedek után a végzett tiszti hallgatóknak szálfegyvert – szablyát – adott át a tárca első embere és a vezérkari főnök.

„A katonák általában nem írják a történelmet, hanem róluk írják meg" – vonta meg a magyar honvédség évezredes történetének tanulságát beszédében a honvédelmi miniszter. Hozzátette: „Augusztus 20-án érdemes újra meg újra feltennünk a kérdést és meg is válaszolnunk: mi a mi feladatunk? Mi a mi feladatunk magyarként, honvédként, itt és most? Újjá kell építenünk, alapjaiban kell megújítanunk a honvédelem intézményrendszerét" szögezte le.

A fiatal tisztekhez szólva arra emlékeztette őket: nem csak erővel, hanem tudománnyal is harcolniuk kell a hazáért és az alkotmányért. Ez a küldetésük lényege.

A kitüntetések átadását követően Benkő Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke tartott pohárköszöntőt. A honvédség előtt álló legfontosabb feladatnak a társadalom bizalmának visszaszerzését nevezte. A fiatal tisztekhez szólva arra figyelmeztette őket, hogy becsületükön a katonai szolgálat ideje alatt folt ne essen, tudásukat folyamatosan gyarapítsák, miként a most kapott szablyát mindig fényesíteni és csiszolni kell.

Nézze meg az eseményen készült videónkat is!

1595906136
1595906136
1595906136
1595906136
1595906136

Fotó: Tóth László