Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átvette beosztását az új tatai parancsnok

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. augusztus 19. 14:20

Augusztus huszadika alkalmából ünnepi állománygyűlés tartottak az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál, amelyen egyben beiktatásra került a dandár új parancsnoka is. Sándor Zsolt ezredes parancsnokként először köszönte meg a jól dolgozók munkáját és adta át az ezzel járó elismerő okleveleket.

A csapatzászló és az elöljáró fogadását követően, az alakuló-téren felsorakozott katonák a Himnusz hangjainak tisztelegtek. Ezt követően ismertetésre került a honvédelmi miniszter parancsa, amelyben Sándor Zsolt ezredes kinevezésre került az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokának.

Fucsku Sándor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke köszöntötte az alakuló-téren felsorakozott katonákat. Beszédében elmondta: a lövészdandárnál ezen a napon két fontos eseményről emlékeznek meg. “Augusztus huszadika az államalapítás ünnepe, ami különösen kedves a honvédségnél szolgáló tisztek számára, mert ők az ünnepélyes esküjüket valamikor ezen a napon tehették le az ország nyilvánossága előtt. A másik az, hogy az elmúlt napokban aláírásra kerületek a dandárparancsnoki beosztás átadás-átvételi okmányai és a mai naptól Sándor Zsolt ezredes személyében új parancsnoka van a tatai lövészdandárnak", hangzott el.

 

A tábornok hangsúlyozta: a dandár az elmúlt időszakban a többszörös személycserék miatt nehéz időszakot élt át, de ezek a problémák végül jól megoldódtak, köszönhetően Benda László ezredesnek, aki ezekben a hónapokban egy személyben volt törzsfőnök, parancsnok-helyettes és megbízott parancsnok. Az új parancsnokkal kapcsolatban Fucsku dandártábornok megállapította: a tatai lövészdandár, a Magyar Honvédség egyik legjelentősebb alakulata jó kezekbe kerül, hiszen Sándor ezredes az elmúlt tíz évben különböző helyőrségekben, a szakaszparancsnoki beosztástól, nagyon sok fontos beosztásokig bizonyította kiváló parancsnoki képességeit. Két alkalommal volt nemzetközi katonai misszióban, 2008 és 2009 között Afganisztánban ISAF PRT parancsnokként szolgált. A dandártábornok kiemelte: bármilyen szintű parancsnokot csak a beosztottak munkája tehet sikeressé. “Egy katona számára igazi kihívást jelent egy olyan nagy katonai hagyományokkal rendelkező alakulat, mint a tatai lövészdandár irányítása", mutatott rá, majd végezetül azt kívánta, hogy a parancsnok tudjon megfelelni ezeknek az elvárásoknak és az elkövetkezendő években is öregbítsék tovább a tatai katonák hírnevét.

Benda László ezredes ünnepi beszédében megemlékezett Szent István államalapításának jelentőségéről és az alkotmány megszületésének körülményeiről. Beszéde végén megköszönte a katonák utóbbi évben végzett munkáját, azt a támogatást amit, megbízott parancsnokként a dandár állományától kapott.

 

Az ünnepség a csapatzászló átadás-átvételével folytatódott, majd az új parancsnok mondott rövid köszöntő beszédet. Sándor ezredes kiemelte: nagy megtiszteltetésnek tartja azt, hogy e közel hatvan éves alakulat parancsnoka lehet. „Kiemelkedő feladat-végrehajtást senkitől sem várok. Csak azt kérem a dandár minden tagjától, hogy a legjobb tudása, képessége és tehetsége szerint végezze a munkáját. Ezzel támogassák parancsnoki munkámat, mert így tudunk megfelelni azoknak az elvárásoknak, amit az elöljárók az alakulat felé támasztanak", mondta.

Az ünnepség utolsó részében miniszteri kitüntetések átadására, valamint dandárparancsnoki dicséretek ismertetésére került sor. Az ünnepség a Szózat hangjaival, majd ezt követően a katonák díszelgésével zárult.