Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „tábornokok perében” kivégzettekre emlékeztek

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. augusztus 19. 11:57

A Honvédelmi Minisztérium katonai tiszteletadás mellett, koszorúzással emlékezett meg Sólyom László posztumusz vezérezredesről és mártírtársairól haláluk évfordulóján a Farkasréti temetőben. A „tábornokok perében” koholt vádak alapján elítélt mártírokat 1950. május 20-án letartóztatták és elítélték, majd augusztus 19-én kivégezték őket. 

Sólyom László altábornagy 1948 és 1950 között a Magyar Honvédség vezérkari főnöke volt.1950-ben koholt vádak alapján – több társával együtt – elítélték és kivégezték.

Részleges rehabilitációjukat követően 1956. október 13-án a nyilvánosság teljes kizárásával, de katonai tiszteletadás mellett a Farkasréti temetőben újratemették őket, 1990-ben pedig a Legfelsőbb Bíróság minden ellenük emelt vád alól felmentette a tábornokokat. A Magyar Köztársaság elnöke 2007. október 13-i hatállyal posztumusz léptette elő vezérezredessé Sólyom László altábornagyot, valamint Illy Gusztáv altábornagyot, posztumusz altábornaggyá Beleznay István vezérőrnagyot, dr. Merényi Gusztáv orvos vezérőrnagyot, Pórffy György vezérőrnagyot, Révay Kálmán vezérőrnagyot, valamint posztumusz kinevezte dandártábornokká Lőrincz Sándor vezérezredest.

A „tábornokok perében" elítélt és kivégzett mártírok sírjainak koszorúzásán dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója megemlékezésében elmondta: Sólyom László kitűnő vezérkari főnök, családfő és katona is volt egyben, aki a fiatalok számára példakép lehet. Mint idézte: Sólyom Lászlót „a népi demokratikus államrend és a köztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés, illetve folytatólagosan elkövetett hűtlenség" alapján tartóztatták le. „A vizsgálatot az Államvédelmi Hatóság folytatta le. A Központi Katonai Ügyészség 1950. augusztus 1-én nyújtotta be a vádiratot. A fő tárgyalás 9-én zajlott, másnap 37 személy ellen hoztak ítéletet, melyet a Katonai Törvényszék 17-én jóváhagyott és kihirdetett. Ekkor Sólyom László altábornagy vezérkari főnököt és hat társát halálra, lefokozásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték", emlékeztetett a főigazgató. Hozzátette: Sólyom László altábornagy és társai haláluk után sem nyugodhattak békében, hiszen 1954-ben még egyszer halálra ítélték őket.

A megemlékezésen a hozzátartozók és családtagok mellett több civil szervezet is koszorút, virágot helyezett el a mártírok sírjain. A Honvédelmi Minisztérium nevében Holló József, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar nevében pedig Halmai Ottó mk. dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Híradó Informatikai és Információbiztonsági Főosztály főosztályvezetője koszorúzta meg a síremlékeket.

Nézze meg a helyszínen készült videónkat is!

 

 

 

 Fotó: Dévényi Veronika