Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legfontosabb kapcsolat magyar és magyar között

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. október 22. 6:42

Október 23. alkalmából ünnepélyes keretek között adták át a társadalmi szervezetek képviselőinek a Maléter Pál Emlékérmeket és kitüntetéseket a Stefánia Palotában. A rendezvényen kitüntetést vehetett át – többek között – Németh Kálmán nyá. ezredes is, aki másfél hónap múlva tölti be századik életévét.

A kitüntető címeket Dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, valamint Mikita János mérnök altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökének helyettese adták át. Az ünnepségen részt vett többek között Maléter Pál özvegye, Gyenes Judith, valamint Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke és Ipacs József, a Bajtársi Egyesület Országos Szövetségének ügyvezető elnöke is.

Vadai Ágnes ünnepi beszédében hangsúlyozta mind a civilek, mind pedig a katonák 1956-ban betöltött szerepét. Mint mondta, ami a civilek számára fontos volt, azt jelentette a katona számára a fegyver.

Vadai Ágnes emlékeztetett Király Béla és Maléter Pál tetteire is, majd úgy fogalmazott: 1956 megmutatta, mire képes az összefogás. „A Magyar Honvédség egyre inkább nyitott szervezet, de társadalmi kapcsolatai nélkül nem tudná elérni a lakosság minden rétegét. A társadalmat képviselő szervezetek és a honvédség kapcsolata rendezett, fejlett és kölcsönös érdeken alapul", mondta végül Vadai Ágnes.

Az államtitkár asszony beszéde után kitüntetések átadására került sor: a Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét adományozta Jozef Schmid úrnak, a német Bundeswehr Tartalékos Szövetsége Niederbayern Megyei Szervezete elnökének. Átadták továbbá a kitüntetés ezüst fokozatát, a Maléter Pál Emlékérmet és a Maléter Pál Posztumusz Emlékérmet is. Átadásra került az Első és Másodosztályú Honvédelemért elismerés is, és az Aranykor arany fokozatú kitüntető cím is, melyet Németh Kálmán nyá. ezredes, valamint Várai Bertalan János vehetett át. Átadták továbbá az Aranykor ezüst és bronz fokozatú kitüntető címét, valamint emléktárgyakat is és emlékplakettet is.

Az ünnepség a Honvéd Együttes műsorával folytatódott, majd a Szózattal ért véget. Az ezt követő fogadáson Mikita János altábornagy mondott pohárköszöntőt, melyben kiemelte: 1956 a szabadság, a hazaszeretet és az áldozatvállalás jelképe. „Ez volt az egyik legfontosabb kapcsolat magyar s magyar között", mondta, és hozzátette: „1956-ban a magyar nép küzdelme felrázta a világot. Hősök születtek, mint Maléter Pál, akinek mellszobrát idén júniusban lepleztük le." Mikita János végezetül azt mondta: „Novemberben lesz öt éve, hogy már önkéntes haderővel, új képességekkel és új, a korszerűbb követelményeknek megfelelő kiképzési rendszerrel megújított szolgálati struktúrával rendelkező professzionális hadsereget építünk. Nagy sikerrel teljesítjük külföldi vállalásainkat, misszióinkat a Nyugat-Szaharától Libanonig, a Balkántól Afganisztánig. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a Magyar Honvédség az egyik legnépszerűbb intézmény – ez nem jöhetett volna az önök támogatása nélkül", mondta a vezérkari főnök helyettes a civil szervezetek képviselőinek.


 

Fotó: Tóth László