Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség felkészült a rendkívüli téli időjárásra!

Szöveg: Szűcs László |  2012. február 1. 7:11

A meteorológusok napok óta figyelmeztetnek: a szibériai hideg mellé a hétvégén komoly havazás is várható! Egyes előrejelzések akár harminc centiméter havat is prognosztizálnak. Egészen pontosan milyen időre számíthatunk, és hogyan készül a Magyar Honvédség a várható szélsőséges időjárásra? – tette fel a kérdést a honvedelem.hu az illetékeseknek.

1595930746
Az előttünk álló hétvégén az elmúlt évtizedek egyik legkeményebb téli időszaka várható! – legalábbis ezt zengik napok óta az újságok és az internetes hírportálok.

A meteorológusok előrejelzéseiben azonban még mindig nagy a bizonytalanság: abban egyetértenek, hogy lesz havazás a hétvégén, csak azt nem lehet még pontosan tudni, hogy mikor kezdődik, és hogy mekkora mennyiség hull majd le az ország egyes területeire.

Az időjárás-előrejelzések készítése a Magyar Honvédségnél az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) meteorológusainak feladata: az itt dolgozó szakemberek rendszeres jelentésekkel látják el az alakulatokat, a katonai szervezeteket és a missziókat is. Ugyanúgy készítenek időjárás-előrejelzéseket, mint például a polgári életből jól ismert Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Csillag Katalin hadnagy, az MH GEOSZ ügyeletes meteorológusa szerint a hétvége időjárása jelenleg még nagyon bizonytalan. Egyelőre csak azt lehet kijelenteni, hogy tovább folytatódnak az ilyenkor szokásosnál több fokkal hidegebb napok, és csapadékra, azaz hóra is számítanunk kell. Ennek várható mennyiségét azonban még nem lehet pontosan meghatározni.

A meteorológus szakembertől megtudtuk: a bizonytalanságot a szinoptikus helyzet okozza. Az már tudható, hogy az elkövetkező napokban a Földközi-tenger térségében kialakuló mediterrán ciklon peremére kerül a Kárpát-medence, e ciklon mozgása azonban nagy bizonyossággal még nem jelezhető előre. Márpedig éppen ettől függ az, hogy mely területeken milyen vastagságú hórétegre lehet számítani a hétvégén.

1595930746
„Ilyen helyzetben legfeljebb 24 órával korábban, azaz csütörtökön lehet nagy valószínűséggel előrejelezni, hogy mekkora havazás várható" – mondta Csillag Katalin, majd arról beszélt, hogy a GEOSZ-nál az OMSZ által is használt úgynevezett ECMWF nevű modell alapján jelzik előre az időjárást.

Ez a modell pillanatnyilag azt valószínűsíti, hogy a komoly havazás csak szombaton kezdődik, s elsősorban az ország keleti és déli területeit érinti majd. Itt 20–25 centiméter vastagságú hóréteg is kialakulhat, máshol ennél kevesebbre számíthatunk.

Az interneten is elérhető, GFS elnevezésű modell szerint viszont már pénteken megkezdődik a havazás, és az ország közel teljes területén akár harminc centiméteres hóréteg is létrejöhet.

A jelenlegi időjárási helyzet nagyban hasonlít az 1987. januári állapothoz: akkor a Kárpát-medence időjárását kezdetben anticiklon határozta meg. Ennek területén igen hideg, sarkvidéki levegő helyezkedett el.

Majd délnyugat felől egy mediterrán ciklon helyeződött hazánk fölé, amelynek hatására többnapos, országos havazás alakult ki, gyakorlatilag megbénítva az ország életét.

1595930747
A Magyar Honvédség felkészült arra, hogy közreműködjön a rendkívüli, téli időjárási körülményekből adódó segítségnyújtásra! – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Borsos József mérnök ezredes. Az MH Vezetési és Doktrinális Központ Központi Ügyeleti és Katasztrófa-elhárítási Osztályának vezetője hozzátette: a Magyar Honvédség rendelkezik a téli időszakra történő felkészülés egyes feladatairól szóló érvényes intézkedéssel. Ebben kijelölték azokat az elsődlegesen beavatkozó, úgynevezett téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportokat, amelyeket a katonai szervezetek biztosítanak egy esetleges rendkívüli időjárási helyzet esetén.

E munkacsoportok az ország szinte minden alakulatánál és katonai szervezeténél megtalálhatóak.

Jelenleg mintegy 110 katona van kijelölve arra, hogy szükség esetén közreműködjön a segítségnyújtásban, további 200 fő pedig rövid időn belül bevonható a munkába – tájékoztatott a főtiszt.

Mint Borsos ezredestől megtudtuk, a honvédségi munkacsoportok elsődleges feladata az életmentés és az utak járhatóságának biztosítása lehet. Ehhez elsősorban a nagy terepjáró-képességű járműveket – például Krazokat, Uralokat – vehetik igénybe, de szükség esetén a műszaki munkagépek, sőt az árvizek során rendszeresen alkalmazott, lánctalpas PTSZ-ek is a katonák rendelkezésére állnak.

1595930747
A Magyar Honvédség egyébként akkor tud bekapcsolódni a rendkívüli téli időjárásból adódó munkálatokba, ha erre felkérést kap. E felkérés érkezhet egy-egy Megyei, illetve a Fővárosi Védelmi Bizottság elnökétől, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Kormánybizottságon vagy a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központon keresztül. Természetesen arra is van lehetőség, hogy közvetlen életveszély esetén az alakulatok parancsnokai azonnal reagáljanak egy-egy ilyen helyzet elhárítása érdekében.

Az osztályvezető hangsúlyozta: a vezérkarfőnök a hét elején intézkedett arra, hogy a kijelölt munkacsoportok képességeit ismételten mérjék fel. Ezzel párhuzamosan az MH Vezetési és Doktrinális Központ is készíti a terveket arra vonatkozóan, hogy miként alkalmazhatják majd a téli vészhelyzetet felszámoló munkacsoportokat.

„A geoinformációs szolgálattól naponta kapjuk a pontosított időjárás-előrejelzéseket. Minél közelebb vagyunk a hétvégéhez, annál pontosabbak ezek a jelentések. Csütörtökön talán már az is látható lesz, hogy mely területeken mekkora mennyiségű hó várható. Ennek tudatában fogjuk megtenni a jelentésünket a vezérkarfőnök úrnak, aki szükség esetén javasolhatja a honvédelmi miniszternek vagy a jogkörében eljáró közigazgatási államtitkárnak, hogy aktivizálja a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi rendszerét" – mondta Borsos ezredes.

Fotó: Csillag Katalin hadnagy, Országos Meteorológiai Szolgálat és archív