Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A második világháború befejezésére emlékeztek

Szöveg: MEASZ |  2011. május 10. 13:04

1945. május 8-án, éjjel 23 óra 01 perckor a Wehrmacht csapatai minden frontszakaszon beszüntették a harci tevékenységet. A náci Harmadik Birodalom feltétel nélkül kapitulált a szövetségesek előtt. Véget ért Európában az 1939. szeptember elseje óta tartó rémálom, a második világháború. Az egész kontinens fellélegzett.

1595918424
Május 8-án délután a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) a gellérthegyi Szabadság-szobornál és a Szabadság téri szovjet emlékműnél szervezett megemlékezéseket az antifasiszta koalíció győzelméről.


Ezen a napon az emberek azokra emlékeznek, akik életüket áldozták egy békésebb jövőért és örülnek, hogy a példátlan világégés után a koalíciós erők győzelmével elhallgattak a fegyverek. A holokauszt és más megemlékezések nem lehetnek teljesek, ha nem szólunk azokról méltó módon, akik a háború ellen, az üldözöttek mellett emelték fel szavukat, áldozták életüket, vagy kockáztatták Magyarországért, Európáért. Nem véletlen, hogy a győzelem napja Európa-nap is egyben, hiszen az 1945-ös fasizmus fölötti győzelem utat nyitott Európa integrációjához, fejlődéséhez" – hangsúlyozta a MEASZ országos elnöke, Hanti Vilmos a gellérthegyi Szabadság-szobornál, ahol rajta kívül, felszólalt még dr. Szeneczey Balázs, a Főpolgármesteri Iroda vezetője; Jánosi Katalin festőművész, Nagy Imre mártír miniszterelnök unokája, Hirschler Tamás, a Magyar Antifasiszta Liga elnöke; dr. Lebovits Imre a Nácizmus Üldözöttei Bizottsága elnökhelyettese, és Gábor Zsigmond, a Szent István Országos Környezetvédő Egyesület elnöke is.

A koszorúzásokon képviseltették magukat a diplomáciai testületek, a különféle civil- és társadalmi szervezetek tisztségviselői is. Elhelyezte az emlékezés virágait többek közt  Alena Kupchyna, a Belarusz Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete; Boris Golubičić, Horvátország konzulja; valamint Afanazov Alexander referens, az Oroszországi Föderáció; Irsay-Nagy Dénes vezető tanácsos, a Honvédelmi Minisztérium; Feith Bence igazgató, a Nagy Imre Alapítvány; Koranisz Laokratisz elnök, az Országos Görög Önkormányzat képviseletében.

A MEASZ számára egyébként az európai győzelem külön ünnep. A szervezet ugyanis büszke arra, hogy tagjai között tudhatják még azokat a bátor honfitársakat – sajnos egyre kevesebbet –, akik politikai és fegyveres ellenállóként 22 országban szembeszálltak a fasiszta megszállókkal. A MEASZ a születésnapját is most tartotta, hiszen az európai békével csaknem egyidős: 1945. május 15-én alakult meg – hangzott el a rendezvényen.

A megemlékezéseket megelőzően, május 8-án délelőtt a Stefánia-palotában tartotta a szervezet éves közgyűlését, ahol az alapszabályzat módosításán és a közhasznúsági beszámoló elfogadásán túl a MEASZ új országos alelnökeinek megválasztására is sor került dr. Borsány György, Kerecsényi Zoltán, valamint Szerényi Jánosné személyében.

1595918425