Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nemzetbiztonsági kabinet elé vinnék a Gripen-jelentést

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 12. 10:04

Az Országgyűlés szocialista frakciója a Gripen-jelentés nemzetbiztonsági kabinetben történő megtárgyalását szorgalmazza, és kezdeményezni fogja a honvédelmi bizottságban annak napirendre tűzését.

Keleti György, a bizottság szocialista alelnöke szerint a Gripen-bizottság napokban elkészült jelentése számos olyan hiányosságot állapít meg, melyeket 2001-ben a harci-repülőgépek beszerzésének ügyében követett el az Orbán-kormány. “A jelentés rávilágít arra, hogy a kiemelkedően magas költségvetési kiadással járó beszerzési döntést nem előzte meg az alapvető hadműveleti, műszaki és gazdaságossági követelmények, valamint a repülőgépekkel, a fegyverzettel, a kiképzéssel és a logisztikával szembeni elvárások meghatározása", fogalmazott Keleti György.

Hozzátette: a konkrét repülőgép típusra vonatkozó döntést sem a kormány, hanem annak egyik kabinetje hozta meg, a beszerzést pedig nem előzte meg közbeszerzési eljárás. Az Orbán-kormány időszakában a honvédelem fejlesztésével összefüggésben hozott döntés pedig tudatosan figyelmen kívül hagyta a Parlament akkor érvényes, a Magyar Honvédség fejlesztésére vonatkozó határozatát is. Keleti szerint az egyik legsúlyosabb hiba, amit parlamentáris demokráciában el lehet követni.

A Horn-kabinet volt honvédelmi minisztere
hangsúlyozta: ezekre a hiányosságokra az akkor ellenzékben lévő szocialista frakció szakpolitikusai eredménytelenül hívták fel az Orbán-kormány figyelmét. “Az MSZP képviselőcsoport számára ezért sem okozott meglepetést a Gripen-bizottság most nyilvánosságra került jelentése. Mint ahogy az sem, hogy Orbán Viktor (…) a tényeken alapuló jelentés ismerete nélkül azonnal cáfolta annak megállapításait", tette hozzá.

A Fidesz válaszközleménye szerint 2001-ben a polgári kormány mind nemzetgazdasági, mind biztonságpolitikai szempontból a legkedvezőbb döntést hozta meg a vadászrepülőgépek beszerzésekor.