Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A spanyol nagykövet udvariassági látogatása

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 29. 13:12

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter július 27-én hivatalában fogadta Enrique Pastor y De Gana urat, a Spanyol Királyság budapesti nagykövetét. A miniszter elmondta, hogy a találkozó jó alkalom kapcsolataink áttekintésére. A két ország védelmi minisztériumai és hadseregei között problémáktól mentes, baráti az együttműködés.

Nagyra értékeljük Spanyolország erőfeszítéseit a Counter Improvised Explosive Devices (C-IED) Kiválósági Központ létrehozására.

A házi készítésű robbanószerkezetek elleni védelem kiemelt feladata az ISAF kötelékében szolgálatot teljesítő alegységeknek, így a magyar katonáknak is. A Kiválósági Központ és az általa végzett tevékenység fontosságának elismeréseként terveink szerint 2011-től egy főtisztet delegálunk a központ állományába – mondta a találkozón Hende Csaba.

A miniszter megelégedéssel említette, hogy az MH Központi Kiképző Bázis terveiben szerepel a madridi Kiválósági Központtal a kapcsolatfelvétel.

2010. első félévében – a spanyol EU elnökség idején – egy szakértőnk dolgozott a Spanyol Védelmi Minisztériumban. A szakértő munkáját folyamatosan segítette a spanyol fél, amelyért Hende Csaba köszönetét fejezte ki. A kétoldalú együttműködés fejlesztése során lehetőség van a különleges erők közötti kapcsolat rendszeressé tételére, tisztek cseréje, vagy akár közös kiképzés formájában. A Magyar Honvédség rendelkezik olyan képességekkel, amelyek bemutatása, részletes megismertetése hasznos lehet a spanyol hadsereg számára is.

1595905239
 

Enrique Pastor y De Gana nagykövet köszönetet mondott a találkozóért. Hangsúlyozta: szövetséges és baráti országokról lévén szó, nincs olyan kérdés, amely akadályozná az együttműködést. A kétoldalú együttműködési terv programjai hozzájárulnak a kapcsolatok elmélyítéséhez, a közös – elsősorban a szövetségesi – feladatok sikeres megoldásához. Spanyolország EU-elnökségi munkájáról szólva kiemelte a magyar szakértő precíz, pontos munkáját, amely nagyban hozzájárult a két minisztérium közötti folyamatos kapcsolattartáshoz. A madridi C-IED Kiválósági Központ létrehozásakor azt a problémát tartották szem előtt, amely jelenleg a legnagyobb kihívást jelenti az ISAF-erők számára, ez pedig a házi készítésű robbanószerkezetek elleni védelem – emelte ki a nagykövet, aki örömmel nyugtázta a tájékoztatást, hogy a jövő évtől magyar főtiszt is részt vesz a központ munkájában.

A kétoldalú együttműködés fontos elemeként említette a nagykövet az oktatási intézmények kapcsolatát és az egyszerűsített csereüdülés további folytatását is. A különleges erők közötti kapcsolat rendszeressé tételét a nagykövet jó kezdeményezésnek nevezte, kiemelte: támogatni fogja a javaslatot.

A találkozó baráti légkörben zajlott, amely lehetővé tette a két országgal kapcsolatos személyes élmények felidézését is.

1595905239
 

Szöveg: Lakner Ede

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária