Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy év a sivatagban

Szöveg: Szűcs László |  2010. július 29. 13:05

Az ENSZ Nyugat-Szaharai Ellenőrző Misszióba (MINURSO) utazik ki három magyar katonatiszt a jövő héten. Az egy éves külszolgálatra készülő hivatásos katonákat csütörtökön délelőtt búcsúztatták el a Honvédelmi Minisztériumban.

Ünnepélyes keretek között búcsúztatták el az ENSZ Nyugat-Szaharai Ellenőrző Missziójába induló három magyar katonatisztet július 29-én a Honvédelmi Minisztériumban. Midáner Attila százados, Gerebenics Erzsébet Zsuzsanna százados, és Fekete Zsuzsanna százados 2010. augusztus 2. és 2011. augusztus 1. között szolgál majd Nyugat-Szaharában.

Kiutazókat Sipos Sándor ezredes, a MH Műveleti Központ törzsfőnöke köszöntötte. Mint elmondta: már most az a legfontosabb, hogy a misszióba indulók egy év múlva egészségben érkezzenek vissza Magyarországra! „Gondolom tisztában vannak azzal, hogy az önök előtt álló egy év nem lesz egyszerű feladat. A felkészítés során megtudták, hogy mire számíthatnak. Sok sikert kívánok a munkához!" – búcsúzott a katonáktól Sipos ezredes.

1595905238
 

Mint ismert, az Afrika nyugati részén, az Atlanti Óceán partján Marokkó és Mauritánia között elterülő 266 ezer négyzetkilométeres területű ország marokkói megszállás alatt áll, s nem létezik szuverén entitásként. A nyugat-szaharai ENSZ missziót létrehozását Javier Perez de Cuellar, a világszervezet főtitkára 1985-ben az Afrikai Egység Szervezetével (Organisation of African Unity, OAU) közösen határozta el. Legfőbb céljuk a kérdéses terület végleges sorsának rendezése volt.

1990-ben az ENSZ biztonsági tanácsa elfogadta a 158/90 és 160/90 határozatokat, amelyek a Nyugat-Szaharai Rendezési Tervet és a szabadon kiírt népszavazást tartalmazták. 1991-ben az ENSZ létrehozta a MINURSO (Missión des Nations Unies pour l’ Organisation d’ un Referendum au Sahara Occidental) missziót, amely felügyeletével életbe lépett a szembenálló felek közt a tűzszünet – végrehajtva ezzel a BT 690/1991. számú határozatát.

A MINURSO jelenlegi központja a Marokkó által megszállt területek központjában lévő Laayoune városában található. A Magyar Honvédség 1995-től vesz részt az ENSZ misszióban.

1595905238
 

Fotó: Szűcs László