Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szövetség nem hagyja magára Afganisztánt

Szöveg: kormany.hu |  2012. február 3. 13:19

Rendben halad Afganisztánban az a folyamat, amelynek során a NATO vezette nemzetközi erő (ISAF) fokozatosan, tartományról tartományra és térségről térségre haladva átadja a biztonság fenntartásáért viselt felelősséget és az ahhoz kapcsolódó feladatköröket az afgán fegyveres erőknek – hangsúlyozta Hende Csaba Brüsszelben. A honvédelmi miniszter a NATO-országok védelmi minisztereinek február 3-án, pénteken záruló tanácskozásán vesz részt.

Hende Csaba az MTI kérdésére válaszolva kiemelte: az átadási folyamatban nyárra eljuthatnak addig, hogy akkorra az afganisztáni lakosság több mint fele lakik majd olyan területen, amelyet már az afgán biztonsági erők ellenőriznek. Az atlanti szövetség az átadási folyamat 2014-re tervezett lezárása után sem hagyja magára Afganisztánt – hangsúlyozta a miniszter.

Mint mondta: a NATO főként a biztonsági struktúrák kialakításához nyújthat segítséget a közép-ázsiai országban. Úgy vélekedett, nagy kérdés lesz a jövőben az afgán biztonsági erők finanszírozásának problémája.

Hende Csaba hozzátette: a miniszterek önkritikus megállapítása szerint a líbiai műveletek megmutatták, hogy a NATO-nak erősítenie kell bizonyos jellegű kapacitásait, és hogy e téren közös erőfeszítésekre van szükség.

A magyar honvédelmi miniszter február 2-án, csütörtökön kétoldalú megbeszélést folytatott Alexandr Vondra cseh védelmi miniszterrel a katonai együttműködés elmélyítéséről. Szó volt a pilótaképzésről, amely alatt elsősorban az Mi–17-es típusú helikopterek személyzetének cseh-horvát képzési programjához való magyar csatlakozás értendő, másfelől azonban szóba jöhet e vonatkozásban az L–159-es típusú, cseh gyártmányú kiképzőgépek alkalmazása is.

Fotó: nato.int

(HM Sajtóiroda; forrás: MTI)