Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két szervezet – egy cél

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. február 3. 14:14

Együttműködési megállapodást írt alá február 2-án, csütörtökön Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka és Németh Tamás tűzoltó alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (VMKI) igazgatója Veszprémben. A megállapodás célja, hogy esetleges katasztrófahelyzetek esetén a két szervezet minél hatékonyabban tudjon együttműködni.

A megállapodás értelmében a felek kölcsönösen vállalják, hogy, az ABV szakfeladatok, a veszélyhelyzeti (EDR) kommunikáció begyakorlására, valamint a polgári védelmi feladatok ellátására való felkészülés érdekében részvételi lehetőséget biztosítanak egymásnak ez irányú gyakorlataikon, illetve továbbképzéseiken.

1595931012
Az MH LVIK vállalta többek között, hogy igény esetén a külön jogszabályokban meghatározott módon biztosítja a személyi, állományának a természeti- és civilizációs katasztrófák következményeire való felkészülését, a védekezésben, illetve a kárelhárításban történő részvételét.

Indokolt esetben a szervezet lehetővé teszi, hogy a MH LVIK veszélyeztetett objektumaiban a VMKI a szükséges ellenőrző méréseket elvégezze. Közvetlen biológiai, vegyi, tűz és robbanás, valamint radioaktív veszélyeztetettség esetén pedig lehetővé teszi a méréseket végző szakemberek számára a helyszíni munkavégzést és az általuk javasolt lakosságvédelmi intézkedéseket döntéshozatala során mérlegeli.

Végezetül a központ vállalta, hogy veszélyhelyzetekben, illetve annak megelőzése során a lakosság és a beavatkozó szervek védelmének biztosítása és a kárelhárítás folyamatossága érdekében az igazgatóság kérésére mikrometeorológiai előrejelzéseket, prognózisokat szolgáltat.

A másik oldalról az igazgatóság vállalta egyebek mellett, hogy a MH LVIK védekezésben résztvevő állománya részére szükség esetén, a raktári készletei terhére védőfelszerelést (például csizmás védőnadrág, védőszemüveg, védőálarc) biztosít. Felkérés alapján az igazgatóság, illetve területi szervei szakmai tanácsadással és helyszíni ellenőrzéssel segítséget nyújtanak a központnál jelenlévő veszélyes anyagok tárolásának, elhelyezésének szakszerű, illetve szabályszerű kialakításában. Ugyancsak rögzítették a megállapodásban, hogy a VMKI felelősségi körzetén belül található veszélyes ipari üzemek helyét, az üzemekben tárolt veszélyes ipari anyagok megnevezésével és mennyiségével kapcsolatos adatokat biztosítja a MH LVIK ABV RIÉR Regionális Részlege részére.

1595931012
Szücs József mérnök ezredes a megállapodás aláírása után újságírói kérdésre elmondta: a központban külön részleg foglalkozik a katasztrófahelyzetek értékelésével és elemzésével. Véleménye szerint ennek a csoportnak a képességeit mindenképpen „meg kellett osztani" az igazgatósággal.

A honvedelem.hu kérdésére a parancsnok kiemelte: noha a központ nem országos hatáskörű szerv, a vörösiszap-katasztrófa idején nagyon hamar kicsúcsosodott a honvédség és a katasztrófavédelem együttműködésének szükségessége.

„Ha egy adott folyamat értékelésekor két különböző szervezet, két különböző szakmai úton ugyanarra az eredményre jut, az megerősítést jelent és támaszt ad mindkettőnek" – fűzte hozzá az ezredes.

Németh Tamás tűzoltó ezredes szerint ez egy nagyon fontos együttműködés, mert az igazgatóságnak tudnia kell azt, hogy katasztrófahelyzet esetén milyen veszélyekkel kell számolnia és ebben „sokat segíthet" az LVIK.

Fotó: A szerző felvételei