Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A toborzásban (is) számítanak a Honvéd sportolóira

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. május 23. 6:54

Tavaly és idén is 90 millió forinttal járult hozzá a Budapesti Honvéd SE költségvetéséhez a Honvédelmi Minisztérium – közölte a BHSE éves közgyűlésén Szekeres Imre. A miniszter hozzátette: 2007-ben még csak eseti támogatás volt, idéntől azonban külön költségvetési soron szerepelt ez az összeg. A tárca egyébként akár a toborzások során is számít a Honvéd sportolóira.

Tegnap tartotta éves közgyűlését a Budapesti Honvéd SE. Az eseményen részt vett Szekeres Imre is. A honvédelmi miniszter elmondta: a honvédség és az egyesület stratégiai partnerei egymásnak és azonos célokért küzdenek. A szoros együttműködést jelzi, hogy a Honvéd 1990. előtt katonai szervezet volt, csak azt követően vált civil egyesületté. Az átalakulás nem kis traumát okozott, hiszen az addig működő 21 egyesületből tíz megszűnt a váltás után. Szekeres Imre kiemelte: míg korábban távolodott egymástól a két szervezet, mára ismét kezd egymásra találni. Ezt jelzi, hogy a tárca jelentősen hozzájárul a BHSE költségvetéséhez.

A miniszter elmondta: idén már külön soron szerepel a HM költségvetésében a BHSE-nek juttatott forrás. Ez azért fontos, mert eddig csak eseti támogatást adott a tárca a klubnak. Egyébként 2006-ban hozott döntést arról a tárca, hogy újra kell építeni a partnerséget, s a HM hosszú távra tervez. Tavaly és idén 90 millió forinttal támogatta a HM az egyesületet. A sratégiai támogatás 2010-ig tart – mondta Szekeres Imre, aki hozzátette: a partnerség célja, hogy stabilitást adjon a BHSE-nek. Ugyancsak jó ötlet volt, hogy az egyesületek HM ingatlanokban vannak elhelyezve. Ez szintén újdonság, mert korábban a BHSE ingatlanjait a Sportfólió is kezelte.

A miniszter hozzátette: a HM-nek szüksége van a BHSE-re, s a tárca kötelességének érzi, hogy hozzájáruljon a tömeg- és versenysporthoz. A két szervezetnek ugyanis azonosak az érdekei: fizikailag, mentálisan és szellemileg egészséges emberek nevelése. A HM egyébként a toborzások során is számít a Honvéd sportolóira. Szekeres Imre elmondta: a közelmúltban 9 egyetemen jártak közösen a sportolókkal. Ez fontos hozzájárulás volt a BHSE részéről a HM céljaihoz. A válogatott sportolók részvétele egy-egy ilyen rendezvényen ugyanis az átlagosnál is jóval nagyobb érdeklődést vált ki a hallgatókból. A Honvéd egyébként jó reklámhordozója a tárcának.

Tavaly megnyerte az egyesületi pontversenyt, a sportolói pedig 12 VB-, és 16 EB-aranyat szereztek – tette hozzá Molnár Imre. Az Egyesületi tanács elnöke kiemelte: a pekingi olimpiára 20-22 Honvéd-sportoló juthat majd ki. Mindezt az tette lehetővé, hogy a HM újra szerepet vállalt az egyesület életében, és ezzel stabilizálódott az anyagi helyzete. A tárcától kapott 90 millió forint mellett egyébként a BHSE-nek 37 millió forint bevétele volt szponzori szerződésekből, míg az egyéb állami támogatás 41 millió forint volt. Ez visszaesett, hiszen 2006-ban még 43 millió forintot kapott az egyesület a tárcától. Az önkormányzat pedig 6,5 millió forinttal járult hozzá a büdzséhez.

A Szekeres Imre által említett, 2010-ig tartó keretszerződéssel kapcsolatban Molnár Imre megjegyezte: az nagy segítséget jelent az üzemeltetésben, és a sportolók nyugodt felkészítésében. Az idei célok közül négyet emelt ki az elnök. Az öttusa VB-t, a vízilabda EB-t, a vívó EB-t, valamint a pekingi olimpián való minél eredményesebb részvételt. Az öttusa VB-re már csak azért is nagyobb figyelem irányul majd, mert azt Budapest rendezi meg. A HM mellett a Magyar Telecom is kiemelt partnere a BHSE-nek. A vele kötött keretszerződést éppen tegnap hosszabbították meg 2010-ig. A cég azonban közölte: az csak addig marad érvényben, míg a sportolók tisztességes eszközökkel érik el az eredményeket.