Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai fegyverekkel harcolnak az irakiak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 23. 8:42

Irak az amerikai fegyverek egyik legnagyobb vásárlója, egykor a szovjet tömbtől vásárolt haditechnikát pontosabb, de drága amerikaira cseréli le – írta a USA Today című napilap csütörtökön. A bagdadi kormány 2006 decembere óta összesen 3 milliárd dollárt fordított arra, hogy fegyvereket és harci eszközöket vegyen az Egyesült Államoktól.

Az iraki igényeknek köszönhetően minden korábbinál nagyobb mennyiségben adtak el az amerikai gyártók olyan márkákból, mint a Humvee univerzális katonai jármű, az M-4-es puska és az M-16-os gépkarabély. A statisztikák szerint Irak a Pentagon egyik legnagyobb külföldi fegyvervásárló partnerévé lépett elő. Joseph Benkert védelmi államtitkár-helyettes közölte, hogy az üzletek megerősítik az amerikai-iraki kapcsolatokat.

John Pike, a GlobalSecurity internetes védelmi portál szakértője elmondta: az iraki hadsereg tisztjei megtapasztalták az amerikai haditechnika fölényét az 1991-es Öböl-háborúban, valamint a 2003-as iraki invázióban.

Rámutatott, hogy az amerikai haderő mindkét esetben rövid idő alatt elintézte az iraki hadsereget.

Az iraki katonák már ötödik éve harcolnak együtt az amerikaiakkal, de több egységnél még nem cserélték le a szovjet AK-47-es Kalasnyikov-géppisztolyokat a pontosabb M-16-osokra és M-4-esekre. A bagdadi védelmi minisztérium eddig több mint 40 ezer M-16-ost vásárolt, és további 20 ezerre van igény – mondta el a lapnak Gregory Perchatsch ezredes, az Irakban működő amerikai biztonsági segélyezési iroda igazgató-helyettese.

Az idézett szakértők szerint az amerikai lőfegyverekről az terjedt el, hogy jobb minőségűek, de drágábbak a szovjet gyártmányúaknál, utóbbiak előnye a könnyű kezelhetőség és az egyszerű karbantartás.

Az Egyesült Államok eddig 1,6 milliárd dollár értékben szállított fegyverzetet Iraknak, és további 1 milliárd dollárnyi üzlet van folyamatban. A 3 milliárdból fennmaradó összeget Irak még nem költötte el. Az arab ország nemcsak amerikai fegyvereket vásárol: egyebek mellett orosz gyártmányú Mi-17-es harci helikopterekkel is erősíti védelmét.