Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vizsgálóbizottság elindult – Krisztián hazatér

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 15. 20:14

Elindult Afganisztánba a Magyar Honvédség  vizsgálóbizottsága – közölte dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A hősi halált halt Nemes Krisztián posztumusz őrnagyot csütörtökön hozzák haza.

Szekeres Imre emlékeztetett arra, hogy Nemes Krisztián tűzszerész szombaton bekövetkezett halála után utasította Havril András vezérezredest, hogy különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre.

A vezérkari főnök a feladattal Benkő Tibor vezérőrnagyot, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettesét bízta meg, akinek az egy hónappal korábbi halálesetről is jelentést kell készítenie. A bizottság hazaérkezése után írásos jelentést nyújt be a vezérkari főnök számára.

A miniszter elmondta: a Benkő Tibor által vezetett testület – nemzetközi légihíd segítségével – várhatóan két-három napon belül megérkezik a magyar tartományi újjáépítési csoport táborába.

Szekeres Imre közölte: egyeztetett az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes elnökével, Lázár Jánossal arról, hogy a vizsgálat lezárása után a testület is hallgassa meg a jelentést.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint csütörtökön érkezik haza Nemes Krisztián holtteste. A koporsót katonai tiszteletadással fogadja a honvédség pápai repülőterén – az
elhunyt családjával együtt – Szekeres Imre honvédelmi miniszter
és Havril András vezérezredes, vezérkari főnök.

Nemes Krisztián tűzszerész szombaton robbanásban vesztette életét
Afganisztánban, miközben két házi készítésű robbanószerkezetet próbált
felderíteni a Kunduzba vezető úton. A 32 éves tűzszerész váltotta
Afganisztánban a 30 éves Kovács Gyulát. A főtörzsőrmester egy hónappal
ezelőtt halt meg, szintén egy bomba hatástalanítása közben.