Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zene hullámhosszán

Szöveg: Juhász László szds. |  2010. szeptember 17. 10:59

Szentes városa mindig is híres volt kulturális elkötelezettségéről, és kulturális rendezvényeiről. Ez a hétvége, négy napon keresztül a zenéről, a térfesztiválokról szól, melyen részt vesz a város és a környező települések apraja-nagyja. A város és a honvédség között fennálló jó kapcsolat eredményeként a rendezvénybe természetesen ott vannak a műszaki katonák is.

A program részeként, szeptember 16-án rendezték meg a II. Szentesi Regionális Katonazenekari-, és Toborzó Fesztivált. A program a Honvédelmi Minisztérium, Szentes Város Önkormányzata és a helyi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred közös szervezésében valósult meg, melynek célja a katonai hagyományápolás eszközeivel a Magyar Honvédség népszerűsítése, a katonai imázs növelése és kulturális élmény nyújtása.

Az érdeklődő közönség már a kora délutáni óráktól megtalálhatta a város központjában az ezred technikai eszközeit. A Hegedűs László Helyőrségi Klub udvarán pedig megismerkedhettek a fahídépítés különböző berendezéseivel, valamint a katonabúvárok különleges felszereléseivel is. Mindezek mellett egyedülálló missziós kiállítást szerveztek az ezred katonái a Kossuth téren, „Műszakiak a nagyvilágban" címmel.

1595907362
 

Az alakulat balkáni, iraki, afganisztáni, zöldfoki-szigeteki missziókat megjárt katonáinak személyes emléktárgyaiból, relikviáiból összeállított tárlat jól tükrözte az adott hely kulturális szokásait, jellemzőit, a katonákkal kialakított kapcsolatát. A kiállítást nemcsak ezen a napok tekinthették meg az érdeklődők, hanem még további egy hónapig várja a látogatókat a Helyőrségi Klubban.

A délután további érdekessége volt, hogy az alakulat víztisztító századának katonái ingyenes ivóvízkiosztó pontot működtettek, egy másik sátorban pedig a hivatásos, vagy szerződéses katonává válás lehetőségeit mutatták be az érdeklődőknek.

A katonazenekari fesztiválon a Budapesti Helyőrségi Zenekar, a szentendrei Központi Kiképző Bázis zenekara, a Debreceni Helyőrségi Zenekar, valamint a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar vett részt. Nyitásként a négy zenekar, a város négy pontján hangolta rá a közönséget a katonazene érces dallamaira, majd mazsorett csoportok táncos felvezetésével, zeneszóval indultak meg a város főterének irányába.

1595907362
 

A város és a katonaság közötti szoros kapcsolat jó példája, hogy a városközpontban teljesen átalakított, díszburkolattal kirakott utcarész ünnepélyes átadását is a fesztivállal egy időben rendezték meg. A Megyeháza épülete előtt, a Kossuth téren, a négy zenekar bevonulása, és az összevont ráhangoló előadásuk után Juhász István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési főosztályvezetője köszöntötte a vendégeket, a megjelenteket és a katonazenészeket. Beszédében kiemelte, ez a munkanap mindenképpen más, mint a többi, ezúttal Szentes főterén a Magyar Honvédség kínálja az érdeklődőknek a kulturális hagyományok bemutatóját. A katonazenészeink hangszerei, karmestereik dirigálása, a katonadalok ropogós-ütemes dallamvilága mind segítenek abban, hogy hadtörténelmünk évszázadai lelkünk mélyén megszólaljanak.

Ezt követően Szirbik Imre, Szentes város polgármestere nyitotta meg a fesztivált. Hangsúlyozta: a rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni, amelyen a katonák megmutathatják, nemcsak akkor lehet rájuk számítani a városban, amikor baj van, hanem akkor is, amikor szórakoztatni kell.

A fesztivál a ezután a zenekarok művészien koreografált szakalaki bemutatójával folytatódott, amelyet mazsorettek, és látványos gyepshow elemek is színesítettek. Végezetül a négy zenekar közösen, összevont koncertet adott. A katonazenészek bemutatóját lelkes tapssal jutalmazta a közönség.

1595907363
 

1595907363
 

Fotó: A szerző felvételei