Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászati bemutató a NATO CREVAL jegyében

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 17. 11:12

A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. lövészászlóalja tartott harcászati bemutatót szeptember 16-án, amelyet – veszprémi látogatása alkalmával – dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is megtekintett.

A honvédelmi miniszternek a kőröshegyi megfigyelőponton Vantal Zsolt őrnagy, az 1. lövészzászlóalj parancsnoka jelentett, majd ismertette azt a helyzetet, amelyre a gyakorlat épült. Ebből a miniszter megtudhatta: a zászlóalj alárendeltségébe tartozó 1. század a „Bátor Harcos 2010" fedőnevű gyakorlatot hajtotta végre. Ez az alegység része a NATO számára felajánlott Zászlóalj Harccsoportnak. Az alegység katonái ezekben a napokban, századkötelékben hajtottak végre éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot, amely egyébként a NATO CREVAL- ellenőrzésre történő felkészülésük egyik fő állomása is.

A feladat során, a beállított harchelyzet szerint, a támadó ellenséges erők „területi követeléseiket" fegyveres úton akarták érvényesíteni. Mivel a saját erők létszámban és harci technikában csak töredékét tették ki a támadóknak, ezért úgynevezett halogató hadműveletet folytattak mindaddig, amíg a főerők meg nem érkeznek. A harccsoport a feladat végrehajtásához helikopteres légi támogatást is kapott.

Hende Csaba a gyakorlat minden egyes mozzanatát nagy figyelemmel követte végig. A program második részében a vendégek megismerkedhettek a Magyar Honvédségnél rendszeresített fegyverekkel és technikai eszközökkel.

 

 

 

 

Szöveg: Demeter Ferenc

Fotó: Tóth László