Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán tolmács kerestetik

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 20. 12:22

Tavaly év végén a Afganisztánban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport felhívást adott ki a helyi tv-ben és rádióban, hogy tolmácsokat keressen az OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team – Hadműveleti Mentori és Összekötő Csoport) részére. A felhívásra több tucatnyian jelentkeztek.

A hirdetésre pontosan hatvannyolc fő jelentkezett, akiknek külön-külön interjún kellett részt venniük. Ezen a beszélgetésen egy kijelölt bizottság hallgatta meg a jelentkezőket: Dr. Tarnóczi Richárd ezredes az MH PRT pszichológusa, Mesterházy Sándor a Honvédelmi Minisztérium által felkért tolmácsképzést végző személy és egy afgán-angol tolmács Abdul Ghaffar.

A jelentkezők közül huszonketten feleltek meg. Tercza János törzszászlós az CIMIC részlegtől és Abdul Ghaffar tolmács a leendő tolmácsoknak hat napban intenzív nyelvi és szakmai felkészítő nyelvtanfolyamot tart. Ez a későbbiekben heti 1-2 napra módosul – a munka mellett.

Leginkább katonai szakszavakat, kifejezéseket tanítanak nekik. Az oktatás végén választják ki azokat, akiket végül alkalmaznak az OMLT tolmácsaiként.