Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba látogatott a vezérkari főnök

Szöveg: Soucz Ferenc |  2009. április 2. 13:55

Az afganisztáni Baghlán tartományban szolgáló magyar kontingens katonáinál tett látogatást Tömböl László mk. vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és az őt kísérő delegáció. A vezérkari főnök alapos tájékoztatást kapott a tábor életével kapcsolatos aktualitásokról és számos megbeszélést folytatott a helyszínen.

A délutáni órákban Pol-e Khomriba érkezett Tömböl László mk. vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar Főnöke. Útjára elkísérte Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH ÖHP törzsfőnöke, valamint Görög Sándor ezredes a MK KBH 2. Igazgatóság igazgatója, valamint Szabó Tibor ezredes, a HM Honvéd Vezérkar Főnökének titkára.

A HVKF fogadását követően a delegáció tagjai meghallgatták Korom Ferenc ezredes MH PRT parancsnok, valamint a részlegvezetők jelentését a PRT feladatrendszeréről, folyamatban lévő feladatairól. A jelentést követően állománygyűlésre került sor, melyen bemutatták Tóth László főtörzszászlóst, a MH ÖHP nemrégen kinevezett vezénylő zászlósát, valamint a vezérezredes tájékoztatta az állományt az otthoni belpolitikai eseményekről, a gazdasági válságból következő, a Magyar Honvédséget érintő megszorításokról, a 2009. év fő feladatairól.

1595885707
 

Március 29-én délelőtt megtekintette a Baghlani Jadid járás Sekh Jalal faluban található orvosi rendelő és alapellátást biztosító klinika építési munkálatait. Harmath Tamás őrnagy a MH Tartományi Újjáépítési Csoport S9 részlegvezető helyszíni jelentésében elmondta, hogy 2008 májusában érkezett felkérés egy alap ellátású klinika építésére. A parancsnoki jóváhagyást követően, figyelembe véve a Tartományi Egészségügyi Hivatal által felállított prioritásokat és ajánlást, a helyszínen elkezdődtek a munkálatok. Nagy segítség lesz a helyieknek, hiszen a nahrini főútvonal mentén fekszik, mely gyakorlatilag hat járást köt össze a főúttal. A delegáció tárgyalt a vállalkozóval, aki elmondta, hogy a magyar PRT szabványai alapján készült épületek magas színvonalat képviselnek valamint elnézést kért, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudta időben befejezni a munkálatokat. Ígéretet tett, hogy május 21-re elkészülnek.

A delegáció a délutáni órákban látogatást tett az Afgán Nemzeti Hadsereg 209. zászlóalja, és az alakulatot segítő magyar-amerikai harcászati összekötő és támogató csoport (OMLT) Pol-e Kumrihoz közeli Khila Gaj faluban épülő bázisán. Tárgyaltak a török kivitelezőkkel, és közösen bejárták a helyszínt.

Az eseményekkel párhuzamosan Manzák Attila zászlós, a PRT vezénylőzászlósa bemutatta a tábort Tóth László főtörzszászlósnak, ismertette vele a legénységi és tiszthelyettesi állomány részvételét a feladatokban, majd az őr és biztosító század katonáit látogatták meg munkavégzés közben. Manzák zászlós jelentett a rangidős tiszthelyettesi és az érdekképviseleti rendszer működéséről, valamint a családtámogató rendszerről, ami a Magyar Honvédség egy új kezdeményezése a missziókban szolgálatot teljesítő katonák családtagjainak segítésére. Informális megbeszélés keretében szóba került a legénységi pályakép és a legénységi előmeneteli rendszer is.

1595885707