Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesítették feladatukat a magyar katonák a kabuli reptéren

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. április 2. 17:46

Április elsején Afganisztán fővárosában, Kabulban helyi idő szerint 11.00 órakor ünnepélyes keretek között adta át feladatait a Kabuli Nemzetközi Repülőteret irányító magyar katonai kontingens és parancsnoka, Varga Csaba ezredes a vezető nemzeti szerepet a következő időszakban betöltő lengyel alegységnek.

A rendezvényen részt vett Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, és megjelent Hamidullah Farooqi afgán szállítási és polgári légi közlekedési miniszter, valamint J. B. Dutton altábornagy az Afganisztánban települő NATO erők parancsnok helyettese is.

A magyar katonák hat hónapon keresztül – 2008. október 1.-töl 2009. március 31.-ig – irányították a kabuli repülőtér forgalmát. A repülőtér katonai és polgári feladatokat egyaránt ellát, 2003 óta az Afganisztánban települő NATO Biztonsági Együttműködő Erők (ISAF) felügyelete alatt működik. Éves utasforgalma meghaladta a kétmilliót, kulcsfontosságú az ország gazdasági élete szempontjából és stratégiai jelentőséggel bír a nemzetközi biztonsági erők működésében.

A Kabuli Nemzetközi Repülőtér üzemeltetésével a magyar katonák Magyarország NATO tagsága óta először töltöttek be önálló vezető nemzeti szerepet a Szövetség műveleteiben. Felelősségi körükbe tartozott a repülőtér teljes felügyeletének ellátása, az üzemeltetésében közreműködő szövetséges erők tevékenységének koordinálása és vezetése, a légi műveletek és a légi forgalom irányítása mellett az alapvető logisztikai és biztonsági feladatok, valamint a híradás, a tűzszerész- és meteorológiai biztosítás végrehajtása. Szakértelmükkel, tanácsaikkal jelentős mértékben segítették az illetékes afgán minisztériumok és hatóságok munkáját a repülőtér nemzetközi követelmények szerinti működésének kialakításában és fejlesztésében.

A feladatok átadását követően a magyar kontingens megkezdte hazatelepülését. A repülőtér új lengyel parancsnoka Leszek Dubaj ezredes, a Powidz-i 33. Légibázis parancsnoka.

1595885708