Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aláírták a Gripen-szerződés módosítását

Szöveg: kormany.hu |  2012. január 30. 16:03

Hende Csaba magyar és Sten Tolgfors svéd honvédelmi miniszter a stockholmi Karlberg-palotában ünnepélyes keretek között aláírta a magyar és a svéd kormány között 2001-ben kötött Gripen-szerződés módosítását. Ezzel a lépéssel 2026-ig biztosítottá vált hazánk légterének védelme, továbbá – a futamidő meghosszabbítása és a kedvezőbb szerződési feltételek révén – jelentősen csökken a Gripenek bérléséből adódó költségvetési teher.

1595930731
A magyar tárcavezető január 30-án, hétfőn a kora délelőtti órákban érkezett a svéd fővárosba, ahol katonai tiszteletadással fogadta őt Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter.

A ceremónia után Hende Csaba és svéd partnere – az elmúlt évek kiváló tapasztalata után – dekrétumban erősítette meg a két ország gazdasági, politikai és katonai együttműködési szándékát, valamint azt, hogy hosszú távú stratégiai partnerként tekintenek egymásra.
A két miniszter jelenlétében dr. Keszthelyi Gyula, a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója, valamint Ulf Hammarström, a svéd Védelmi és Biztonsági Exportügynökség főigazgatója aláírásukkal ratifikálták a Gripen-szerződés módosítását.

A Gripen bérleti szerződés módosításának célja kettős: egyfelől biztosítja hazánk légterének védelmét, másfelől pedig – a futamidő meghosszabbítása és a kedvezőbb szerződési feltételek révén – csökkenti a Gripenek bérléséből, logisztikai biztosításából és a kiképzésből adódó költségvetési terheket. A tíz évvel meghosszabbított bérlet mellett – szintén 2026-ig – a svéd fél üzemelteti a gépek kiszolgálásához szükséges berendezéseket, ami lényegesen gazdaságosabb megoldás, mintha azokat a magyar félnek kellene kiépítenie.
A szerződés módosításával jelentős mértékű – mintegy nettó 49 milliárd forint – megtakarítás érhető el.
A 2026-ig számított összköltség 45 százalékos növekedésével 95 százalékos repültóra-növekedést érünk el, s ezen túl a módosított szerződés immár a kiképzést is tartalmazza. A konkrét számok a szerződés minősítése miatt nem hozhatók nyilvánosságra.

A több hónapos szakértői tárgyalások decemberi lezárultát követően a magyar kormány 2012. január 4-én megadta a felhatalmazást a szerződésmódosítás aláírására.
A kormány jóváhagyása után Hende Csaba honvédelmi miniszter hatpárti egyeztetésen tájékoztatta a parlamenti pártok, majd ezt követően a média képviselőit a módosítás részleteiről. A svéd kormány 2012. január 19-én adta meg jóváhagyását.

A Magyar Honvédség hadrendjében tartott JAS 39 EBS HU Gripen a kor technikai és harcászati követelményeinek maximálisan megfelelő, a piacon elérhető egyik legmodernebb, negyedik generációs vadászrepülőgép, amellyel – a tárgyalások eredményeképpen – 2026-ig biztosítható a magyar légtér szuverenitásához elengedhetetlen vadászrepülő-képesség.

1595930731

Fotó: Skrinyár Eszter őrnagy

(HM Sajtóiroda)