Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két konténert adott át a PRT

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2012. január 30. 16:37

Két alkalommal adományoztak konténereket az afgánoknak az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizenegyedik váltásának katonái a napokban. Megtért István alezredes, a kontingens parancsnokhelyettese január 23-án, Burkában egy lakókonténert, míg Nagy Lajos alezredes, törzsfőnök január 24-én, Pol-e Khumriban egy tárolókonténert adott át ünnepélyes keretek között.

A Burkában adományozott lakókonténer iránti igény még tavaly decemberben érkezett a járás rendőrfőnökétől, mivel a rendőri szolgálatot adó állomány pihentetésére eddig csak egy sátor állt rendelkezésre. A PRT összekötőcsoportjának járőre a korábbi találkozások alkalmával már tapasztalta a problémát, így jogosnak ítélte a kérést. A lakókonténerrel a magyar PRT hosszú távon kívánja biztosítani a körzetben szolgáló rendőrök pihentetését és munkafeltételeik javítását.

A konténer átadásakor Habibi Rahman, Burka rendőrfőnöke háláját és köszönetét fejezte ki a tartományi újjáépítési csoportnak az adományért. Mint elmondta: reméli, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik.

A Pol-e Khumriban átadott tárolókonténer története szintén tavaly decemberig nyúlik vissza. Akkor Wedel Jörg századost (német), az ISAF RC-N C-IED tanácsadócsoport helyszínelő parancsnokát, Lejnieks Oskars századost (lett), a csoport  tűzszerész elemzőtisztjét és Dutz Jens zászlóst (német), a tanácsadócsoport tűzszerészét Zsolnay Gábor százados, a PRT-11 tűzszerészcsoportjának parancsnoka és Ficzere Jenő törzsőrmester, a PRT-11 C-IED-tanácsadója háromnapos megbeszélésre fogadta Camp Pannoniában. Itt vetődött fel a tárolókonténer ügye, mégpedig a rendőrparancsnokság egyik épületében raktározott robbanóanyagok, illetve a már begyűjtött improvizált robbanószerkezetek biztonságos tárolása miatt.

A javaslatról az RC-N C-IED-csoportjának vezetője döntött, így kerülhetett  sor a konténer leszállítására és átadására – a tárolót Rostaqui tábornok, a rendőrség helyettes vezetője és és Azizullah ezredes, az antiterrorista csoport vezetője vették át. 

A tárolókonténer jelenleginél biztonságosabbá tételéhez további fejlesztés szükséges, ez azonban már a PRT következő váltására váró feladat. A konténert egyébként azzal a feltétellel helyezték ki a rendőrparancsnokságra, hogy ahhoz a tartományi újjáépítési csoport is hozzáférhet.