Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államtitkári látogatás Veszprémben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. március 23. 22:33

Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára látogatást tett Veszprémben az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző ezrednél. Az ezrednél szolgálatot teljesítő aktív és nyugállományú katonákkal állománygyűlésen és más fórumon találkozott. Az állománygyűlés utolsó részében több, a katonákat foglalkoztató kérdés is elhangzott.

Dr. Vadai Ágnest Szűcs József alezredes, az ezred parancsnok-helyettese a veszprémi Kossuth laktanya alakulóterén katonai tiszteletadás mellett fogadta. Ezt követően az ezred parancsnoki vezetése tájékoztatást adott a légtérellenőrzők technikai, személyi feltöltöttségéről és a feladataikról.

A következő program az állománygyűlés volt, ami a csapatművelődési otthonban került megrendezésre. Itt Vadai Ágnes részletes tájékoztatást adott a Magyar Honvédség 2002 és 2009 közötti időszakának szervezeti átalakulásairól, valamint a bér és egyéb juttatások, valamint járandóságok helyzetéről. Külön foglalkozott a katonák előmeneteli rendszerének kérdésével és hangsúlyozta, hogy ezen a területen mindkét oldalnak sok tennivalója van: a katonáknak többet kell vállalniuk a szakmai fejlődésük érdekében és a honvédelmi vezetés feladata a jogszabályi háttér megalkotása mert a katonai hivatásban csak ezzel lehet biztosítani a kiszámíthatóságot és az előmeneteli biztonságot. A tájékoztatást követően az államtitkár asszony biztatta a jelenlévőket arra, hogy tegyék fel az őket foglalkoztató kérdéseiket, illetve mondják el a jelenlegi helyzettel kapcsolatos észrevételeiket.

 

Elsőként a parancsnok-helyettes, Szűcs József alezredes kérdezett, aki felszólalása szerint nagyon soknak tartja azt az időt, ami a honvédségbe történő jelentkezés és a behívó parancs kézbesítéséig eltelik. “Sok esetben ez idő alatt megszűnik a motiváció és meggondolja magát a jelentkező", fogalmazott. Vadai Ágnes válaszában elmondta: ez a probléma más helyen is felmerült, és igyekeznek a kérdésre megoldást találni. “A közeljövőben megpróbáljuk csökkenteni az átfutási időket főleg az egészségügyi vizsgálaton: az alkalmasság megállapításánál lehetne gyorsítani. A jövőben a felvételi döntésben résztvevő szintek számát is csökkenteni akarják és ez is rövidítheti majd a felvételek idejét", hangzott el.

A következő kérdést Gulyás László őrnagy tette fel, ebben a békéscsabai helyőrségi klub sorsa felől érdeklődött. Ez az intézmény nagyon sok jelenlegi, valamint volt katonának és ezek családtagjainak, illetve a nyugdíjasoknak biztosít lehetőséget a kikapcsolódásra, szórakozásra. Az államtitkár asszony nem ismerte a konkrét ügyet, de egyetértett abban, hogy nem helyes olyan meglévő helyzetet feladni, mint azt az ilyen intézmény biztosíthat. Amennyiben ezt kényszerből mégis meg kell tenni, ragaszkodni fognak ahhoz, hogy egy az ugyanolyan színvonalú és helyzetben lévő csereingatlant kapjanak.

 

Nagy Géza százados hasonló problémát vetett fel, csak Miskolcon. A Bánkúton szolgálatot teljesítő állomány eddig a miskolci toborzó iroda konferencia termében tudta megrendezni a hivatalos rendezvényeit és a családi összejöveteleit. Ugyanitt, a tornateremben volt lehetőségük a sportolásra és most úgy tűnik, ezek az ingatlanok értékesítésre kerülnek. Vadai Ágnes megígérte, hogy konzultálni fog az illetékesekkel, az biztos, hogy látnia kell ezeket az értékesítési terveket. Amennyiben ezek az épületek közösségi érdekeket szolgálnak, nem támogatja az értékesítésüket.

Simon Mátyás alezredes azt hiányolta, hogy a meleg étkezési utalványok miért nem használhatók fel a honvédség által üzemeltetett konyhákon. Az utalvány felhasználhatósága biztos, hogy növelné az étkezésre befizetők számát, ami megkönnyítené az éttermeik működtetését. Az államtitkár asszony szerint a tárcánál már keresik a megoldást és mindenképpen a szabályos, az APEH által egyeztetett megoldást szeretnének elérni. A meleg utalvánnyal kapcsolatban nagyon sok egyéb felvetés is érkezett, amelyeket megvizsgálnak és ha lehet segítik a megvalósításukat.

Vadai Ágnes megdicsérte a veszprémi katonák aktivitását és kérte az állományt, hogy továbbra is nagy figyelemmel és lelkiismeretesen végezzék a katonai feladataikat.

 

Az állománygyűlés követően az államtitkár asszony megtekintette az ezred csapattörténeti emlékszobáját. Az emlékszobában a parancsnok helyettes adott rövid tájékoztatót az ezred történetéről. A vendég a múlt emlékei közül nagy figyelmet fordított az egyik helyiségre, amit harcálláspontnak rendeztek be. A működő lokátor indikátor csövének képe és a tervtábla rajzolásának titka számára az újdonság erejével hatott.

 

Az ebédet követően Vadai Ágnes katonanőkkel, majd a nyugállományú katonák képviselőivel találkozott. A nyugdíjasokkal folytatott megbeszélés egyik fő témája az Idősügyi Stratégia elfogadása volt, valamint azok a nyugdíjasokat érintő rendelkezések, amelyeket az elmúlt időszakban az Idősügyi Tanáccsal egyeztetve vezettek be. Ilyen a nyugdíjas állományjelző bevezetése, ami hamarosan megvásárolható lesz a ruházati boltokban, a 80 éven felüliek köszöntésének központi megszervezése, a honvédségi kezelésű idősotthon kérdésének ügye, valamint a nemzeti katonai kegyhely megalakítása. Ez utóbbi már olyan helyzetben van, hogy a fiumei úti temető parcellában április 7-én vonják fel a nemzeti zászlót, és egyben átadásra kerül a lélekharang is. A katonák itt róhatják majd le tiszteletüket hősi halottaik előtt, és emlékezhet meg az utókor a Magyar Honvédségben szolgált elhunyt katonákról.

„Nagyon sokat jelent számomra az Önök generációja. Az aktív állomány mellett az Önök gondjaira, problémáira igyekeztem mindig nagyon odafigyelni,. Többet is szerettem volna tenni, de a jelenlegi helyzetben ennyit tehettem. Számítok a nyugdíjasokra abban, hogy segítik a meglévő katonai szervezeteket a feladataik megoldásában, mert itt ezekben a klubokban az évtizedek során rengeteg tudás és tapasztalat halmozódott fel!" – fejezte be búcsúzóul a gondolatait Vadai Ágnes.