Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs tiszta fegyver, csak tisztított

Szöveg: Kálinger Roland szds. |  2010. március 24. 6:17

A fegyver a katona jó barátja, amennyiben szabályosan és biztonságosan tudja használni. E barátság elmélyítésével telt az elmúlt hét az EUFOR kontingens 7. váltása számára a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőterén. Az első napot az állomány a fegyverek felvételével kezdte, gazdára találtak a géppuskák, karabélyok és a pisztolyok is.

A biztonsági rendszabályok ismertetése után a kiképzők különböző lő előkészítő foglakozások keretében ismertették meg az állományt a fegyverek szabályos használatával, a lőgyakorlatok végrehajtásával valamint a lőtér biztonsági rendszabályaival. Az állomány a még töltetlen fegyverrel sokszor begyakorolta a másnap reájuk váró feladatokat.

Csak a korán kelők láthatták a gépkocsikat melyek a lőtér felé igyekeztek, de a környéken lakók sejthették hamarosan fegyverropogástól lesz zajos a környék.
Az alapos felkészítésnek és a lőgyakorlat vezetőinek köszönhetően a szomódi lőtéren töltött két nap balesetmentesen telt.

A katonák egyéni és kollektív lőfegyverekkel hajtották végre a lőgyakorlatokat, így az alakulatnál rendszeresített valamennyi fegyvertípus célba találhatott: P9RC, KGP-9, AK-63, SVD, PKM, GEPÁRD.
Az időjárás is kegyes volt, sem eső, sem sár nem nehezítette a lövészek dolgát. Bár a lövészet nem ment zökkenőmentesen, hiszen a figyelők a toronyban többször jelezték, hogy a lövedékektől lángra kapott az aljnövényzet. A „tüzet szüntess" parancsot követően a tűzoltó raj megkezdte az oltást, és hárította el feladatának megfelelően lángok tovább terjedését.

Déltájban jól esett az ebéd még akkor is, ha lőtéri keretek között kellett azt elfogyasztani. Előkerültek a „kanálgépek", a konzervek és a rövid pihenőt kihasználva jóízűen megebédelhetett a misszióra készülő állomány.
A nap végén a fegyverkarbantartásra is jutott idő bár az „öregebb" katonák jól tudják, hogy tiszta fegyver nincs, csak tisztított.