Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 6. 5:54

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter 2010. június 4-én udvariassági látogatáson hivatalában fogadta Eleni Kounalakist, az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és maghatalmazott nagykövetét. A megbeszélésen áttekintették a kétoldalú katonai kapcsolatokat, kiemelve az afganisztáni műveleti együttműködést.

A Honvédelmi Miniszter megerősítette az afgán rendezés iránti magyar kormányzati és személyes elkötelezettséget. Jelezte, hogy a pénzügyi megszorítások ellenére az eddigi magyar hozzájárulás szinten tartását és a közeljövőben indítandó új felajánlásokat első helyen kezeli. Kiemelte az amerikai technikai és kiképzési támogatás fontosságát a különleges műveleti képességek fejlesztésében.

Fontos segítségként értékelte az Egyesült Államok Kongresszusa által a közelmúltban jóváhagyott 9.98 millió dolláros segélykeretet. Elismeréssel szólt a missziókban részt vevő és az árvízvédelemben dolgozó honvédeinkről.

Kounalakis nagykövet asszony elismerő szavakkal illette a két ország katonai kapcsolatait, külön hangsúlyozva az OMLT-ben és a KMCS-ben folyó együttműködést. Biztosította partnerét, hogy a Kongresszus által jóváhagyott segélykeret terhére beszerzendő eszközök a következő 9-16 hónap során a Magyar Honvédség rendelkezésére állnak majd.