Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az eredményes és áldozatos munka elismerése

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 13. 12:55

Csapatzászlót és a hozzá tartozó zászlószalagot adományozott dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynökség (HM IÜ) részére. A zászlót a köztársasági elnök nevében dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter június 13-án adta át az ügynökség Soroksári úti objektumában.

Ünnepi állománygyűlést rendeztek az elhelyezési szolgálatok napja alkalmából szombaton a HM Infrastrukturális Ügynökség Soroksári úti objektumában.

A rendezvényen – amelyen részt vett dr. Füredi Károly, a minisztérium védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkára, Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, és Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is – az ügynökség csapatzászlót kapott Sólyom László köztársasági elnöktől.

„Ezen csapatzászló elismerése annak az eredményes és áldozatos munkának, amelyet az ügynökség személyi állománya az elmúlt években a Magyar Honvédség érdekében tett. Kívánom, hogy az összetartozás szimbóluma erősítse hitüket, bajtársiasságukat és ösztönözze önöket továbbra is a kiváló munkára" – írta a csapatzászló adományozási okiratban Sólyom László.

1595888142
 

A csapatzászlót a köztársasági elnök nevében Szekeres Imre honvédelmi miniszter adta át Csák Gábor mérnök vezérőrnagynak, a HM Infrastrukturális Ügynökség vezérigazgatójának, aki a katonai hagyományok szerint meg is lengette a lobogót. Ezt követően a miniszter az adományozói szalagot is felkötötte a zászló ékítményére.

A lobogót a tábori lelkészi szolgálatok képviselői, Lakner Pál dandártábornok, protestáns tábori püspök és Berta Tibor ezredes, a katolikus tábori püspökség általános helynöke áldották és szentelték meg.

– A mai nap nem csupán a zászlóátadás napja, hanem a komoly munka elismerése. Két éve és öt hónapja, amikor az infrastrukturális ügynökség megalakult, nagyon komoly feladatot és nagyon komoly leckét kaptak mindazok, akik itt szolgálatot teljesítenek. Ennek a munkának az elismeréseként adományozta a köztársasági elnök úr a zászlót – kezdte ünnepi beszédét Szekeres Imre, hozzátéve: az a zászló, amelyet az államfő nevében átadott és az a szalag, amelyet a zászlóra kötött a katonai szervezet elismerésének, összekovácsolásának a jelképe.

1595888142
A honvédelmi miniszter kiemelte: 2007-ben jelentős változások történtek a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség életében, s ezek a változások érintették a Soroksári úti objektumban dolgozókat is. Egy modernebb, jól szervezett, s az adófizetők pénzével rendkívül takarékosan gazdálkodó szervezet jött létre. Több volt ez, mint egy egyszerű névváltozás. Az értékrendbeli változások oda vezettek, hogy egy erős, jól szervezett, s kiemelkedő képességű szervezet jött létre, amely egy erős és jól szervezett Magyar Honvédséget szolgál egyre hatékonyabban.

– Tudom, hogy azok a feladatok, amelyeket önök végeznek a külső szemlélő számára talán nem is igazán érzékelhetők. Hiszen az ingatlanok karbantartása és működtetése, azoknak a technikai feltételeknek a biztosítása, amelyek egy professzionális haderő fejlesztéséhez és működéséhez szükségesek talán kevésbé tűnnek izgalmasnak. Ám miniszterként megtapasztaltam, hogy a leglényegesebb kérdések közé tartoznak – mondta Szekeres Imre, majd arról beszélt, hogy az ügynökség által végzett feladatrendszer az élet szinte minden területét felöleli. A miniszter kiemelte: az elmúlt év végéig a laktanya rekonstrukciós program részeként 52 darab legénységi épület, 14 nőtlenszálló, és 22 irodaépület újult meg. A felújítási munkálatok részeként 7258 szállásférőhely és 3200 étkezési férőhelyet alakítottak ki és újítottak fel.

A honvédelmi tárca vezetője hangsúlyozta: a hazától távol szolgáló alakulatok feltételeinek kialakításában is döntő szerepe volt az infrastrukturális ügynökségnek.

– A Magyar Honvédség az elmúlt néhány évben nagyon komoly változáson ment keresztül. Komoly lépések történtek a professzionális haderő fejlődésében. Túl a szervezeti változásokon, túl közel tizenkilenc év bizonytalanságán a három évvel ezelőtt kialakult stabilitás új alapot teremtett a minőségi fejlesztésre, az új képességek megteremtésére – mondta Szekeres Imre, aki ezt követően kitért arra, hogy a katonák tevékenységével a társadalom tisztában van. Figyelemmel kíséri és elismeri azt. Az itt szolgálók munkája is hozzájárult ahhoz, hogy hazánkban a honvédelem nemzeti üggyé váljon. A Magyar Honvédség eredményeiben benne van az infrastrukturális ügynökségen szolgálók munkája. Hiszen a képességek fenntartása, új képességek kialakítása az itt szolgálókkal
együttműködve volt csak lehetséges.

Válaszbeszédében Csák Gábor mérnök vezérőrnagy, a HM IÜ vezérigazgatója az ügynökség teljes személyi

1595888142
állománya nevében köszönte meg az elismerő szavakat. Kiemelte: bízik benne, hogy az ünnep elmúltával akkor is felidéződnek majd az elhangzott gondolatok, amikor a napi munkák során az itt dolgozók a Magyar Honvédség csapatainak ellátásával, működési feltételeinek sokszor nem zökkenőmentes biztosításával foglalkoznak. Csák tábornok elmondta: az ügynökség jelenlegi székhelyén, a Soroksári úti objektumban közel negyven éve működnek a szolgálathoz tartozó szervezetek.

– Megtisztelő érzés csapatzászlót kapni és felemelő érzés az állományt csapatként köszöntenem. Igen csapatként, még ha ügynökségünk hivatalosan egy minisztériumi háttérintézményként jelenik meg a Magyar Honvédség tevékenységében. De az ügynökség számára mindig is fontos volt és a jövőben is fontos lesz a Magyar Honvédséghez és a csapatokhoz való kötődés, hiszen a szolgálatunk alaprendeltetése a személyi állomány ellátása, a katonai feladatok infrastrukturális biztosítása – mondta Csák Gábor vezérőrnagy.

Az ünnepség végén Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Füredi Károly szakállamtitkár és Csák Gábor mérnök vezérőrnagy elismeréseket és jutalmakat adott át.

1595888143
 

1595888143
 

1595888143
 

1595888143
 

1595888143
 

1595888144
 

1595888144
 

Fotó: Szűcs László