Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túszejtés a Zsuzsi vonaton

Szöveg: Csehiné Sárkány Beáta |  2009. június 12. 14:27

Nem mindennapi élményben volt része azoknak a diákoknak és utasoknak, akik június 10-én a Hármashegyalja felé tartó Zsuzsi vonatra váltottak jegyet. A vonaton ugyanis inkognitóban terrorista utazott és csak a megfelelő pillanatra várt. Túszt ejtett és kezébe vette az irányítást. Uralma nem tartott sokáig, megérkezett a felmentősereg és foglyul ejtette a támadót.

Mindez persze igaz, csak egy kicsit másképp. A túszejtő valójában nem terrorista volt, hanem a debreceni MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonája, akárcsak az őt ártalmatlanná tévő személyek. A MH 5. Bocskai István Lövészdandár felderítő zászlóalja és a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium közösen katonai pályát népszerűsítő napot szervezett.

A cél az volt, hogy még a pályaválasztás előtt álló fiatalok megismerkedjenek a katonaélet sajátosságaival és saját bőrükön tapasztalják meg, milyen feladatok várhatnak rájuk, ha ezt a pályát választják. Mindez persze játékos kereteken belül. A rendezvény osztatlan sikert aratott annak ellenére, hogy a résztvevők a nap végére kellően kimerültek.

A vonatos támadás után egy kis kedvcsináló gyanánt a felderítő katonák látványos közelharc bemutatóval készültek a diákoknak, ami hallhatóan rendkívüli tetszésnek örvendett körükben. Ezután következett a számukra kijelölt négy kilométeres pálya megtétele az erdőben. A csapatok térképpel indultak útnak, egy-egy katona kísérővel. Út közben különböző ellenőrző pontokat kellett érinteniük, ahol feladatok vártak rájuk. Toltak UAZ-t, íjászkodtak, vízen keltek át és kötélen másztak.

A nap végi eredményhirdetésen az iskola vezetése okleveleket adott át a csapatoknak, valamint köszönetét fejezte ki a katonáknak.

1595888141
 

1595888141
 

1595888141