Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bányatóban készültek a nagy merülésre

Szöveg: Szabó Béla, Szûcs László / Fotók: Rácz Tünde |  2008. augusztus 28. 19:50

A szentendrei medencés, majd dorogi Palatinusz tóban végrehajtott nyílt vízi, de kismélységű merülést követően augusztus 25-29-e között már a Hegyeshalom melletti bányatóban folytatták felkészülésüket a Szent István csatahajó elsüllyedésének 90. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi expedíció katona-búvár tagjai.

A tó harminc méter mély vízében Márfi Attila őrnagy, Varga Zsolt százados, Török László és Gulyás Tamás főtörzsőrmesterek napi két merülés során gyakorolta egyebek mellett a gázváltás (palackcsere) és a dekompresszálás faladatait.

A felkészülés szeptember 14-étől már Korcsula szigete mellett folytatódik, ahol hetven méter mély vízben hajóroncs is található, így kiválóan tudják majd gyakorolni az ugyancsak hasonló mélységben található Szent István csatahajó megközelítését.

1918. június 10-én hajnalban, két olasz, torpedókkal felszerelt motorcsónak felfedezte, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia SMS Szent István csatahajója az Adriai tengeren, a nyílt vízen tartózkodik. Az egyik motorcsónak parancsnoka, Luigi Rizzo korvettkapitány, utasítást adott a torpedók kilövésére, amelyek pontban hajnali fél négykor találták el a Tegetthoff-osztályú csatahajót.

A húszezer tonna vízkiszorítású, 152 méter hosszú és 27,9 méter széles hajóba néhány perc leforgása alatt rengeteg víz került, s bár megpróbálták a partra vontatni, hajnali 6 óra 5 perckor az oldalára borult, s alig hét perc alatt elsüllyedt. A hadihajón szolgáló 1087 tengerész katona közül 85 matróz és 4 tiszt vesztette életét. A magyar katonák a mai napig a hullámsírban pihennek.
Az elmúlt évtizedekben több expedíciót is szerveztek az Adriai-tengerre, ám az elsüllyedt hadihajónál még mindig van mit kutatni. Legalábbis ezt vallja Zelenák József, a Magyar Búvár Szakszövetség oktatói kollégium elnöke oktatója, aki idén februárban határozta el, hogy a Szent István csatahajó elsüllyedésének kilencvenedik évfordulója alkalmából expedíciót szervez a helyszínre. Az ötlethez azonnal csatlakozott a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti és Hajómodellező Klubjának elnöke, dr. Balogh Tamás is, s az expedíció tervével már ketten keresték meg a Magyar Honvédséget. Az évforduló alkalmából ugyanis lehetőséget kívánnak biztosítani a katonabúvároknak is, hogy lemerülhessenek az egykori hadihajó roncsaihoz.
A megtisztelő feladatot az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj búvárai kapták meg, akik augusztus első napjaiban kezdték meg a felkészülést a nagy mélységben végrehajtandó, úgynevezett Trimix gázos merülésre.

Az október 2-ára tervezett kegyeleti merülést a tervek szerint dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter mellett az osztrák és a horvát védelmi miniszterek is a helyszínen tekintik meg.