Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kooperatív napszúrás

Szöveg: Trautmann Balázs |  2008. augusztus 28. 19:53

Igazán nem irigyeltem a COOPERATIVE SAREX 2008-as gyakorlat sebesültjeit: a Hajmáskér melletti lőtér nullpontjának betonja konok egyhangúsággal ontotta vissza mindazt a meleget, amit az augusztusi verőfény „leküldött”.

Márpedig a bemutató közel egy órájának végére kerültek szállítható
állapotban a különböző fokú sebesülésekkel „felvértezett" katonák,
hiszen a saját erőknek számos feladatot kellett még előtte megoldania.

Elsőként a felderítés és a környéken kószáló ellenséges erők megsemmisítése következett, ezt egy L-39ZA Albatrosz és egy Mi-24V Hind géppár oldotta meg, „éles" nem irányított rakétákkal és a fedélzeti négycsövű géppuskákkal. A lázadók által lelőtt Mi-8 Hip és a találat miatt földre kényszerült Mi-24V Hind gépeket és a t17 túlélőt elsőként egy vegyes katonai-rendőr deszant védelmezte, mely egy, a Hind-géppár fedezete alatt érkező Mi-8-as szállítóhelikopterből érkezett.

A csapathoz erősítésként a török-magyar szállítógéppárból kiugró kilenc, egészségügyi feladatok ellátására képes paramedic érkezett ejtőernyőjén. A helyszínen támadt tüzet a Veszprémi Tűzoltóság vonulós tűzoltói oltották el, majd a megérkező mentőautók személyzete megkedzhette az ellátást. A légi mentőhidat egy szlovák Mi-17-es, egy magyar Mi-8-as és egy-egy szlovén és török AS-532UL Cougar kutató-mentő helikopter képezte.
A gyakorlat egy hete alatt számos közös repülést hajtottak végre.

Csörlőzés vízfelszínről, erdős, átszegdelt talajról, harci kutató-mentő feladatok, felderítés – csak néhány „apróság", melyet a többnemzetiségű csapat 14 repülő járműve végrehajtott. A gyakorlatot pénteken egy bemutató zárja, ahol a pilóták és (civil, illetve katonai) földi segítőtársaik megmutatják, mennyire összecsiszoltan lennének képesek segíteni egy valódi vészhelyzetben is.

1595879472
1595879473
1595879473
1595879473