Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bármi is történjék, a katonák megfelelő ellátást kapnak”

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. szeptember 12. 8:19

1992 óta minden évben megrendezik a katonai-egészségügyi konferenciát, ahol a hadműveleti területek egészségügyi biztosításán túl a hátországban zajló honvéd-egészségügyi területek változásait is megvitatják. Az idei, 17. Amerikai- Magyar Katonaorvosi Konferencia első napján jártunk.

Az idei konferencia nyitónapján elsősorban a magyar és amerikai kórházi szakellátásról, a katona-egészségügyi képzésről, a multinacionális együttműködésekről, és a különböző betegségekről esett szó. A rendezvény megnyitóján mind Dr. Szilágyi Zsuzsanna orvos ezredes, a Magyar Honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ mb. parancsnok helyettese, preventív igazgatója, mind pedig Keith Gallagher tábornok, az Európában állomásozó amerikai erők egészségügyi parancsnoka hangsúlyozták: erős kapcsolat alakult ki Magyarország és Amerika között. „Együtt harcolunk, együtt gyógyítunk", mondta Dr. Szilágyi Zsuzsa, aki szerint fejlesztésekre és eszmecserére mindig szükség van.

Radó György Honvéd Egészségügyi Központ

A konferencián a Radó György Honvéd Egészségügyi Központot, valamint annak Repülőorvosi, Egészségvizsgáló és Kutatóintézetét Dr. Szabó Sándor, az intézet igazgatóhelyettese mutatta be. Az igazgatóhelyettes elmondta: a magyar orvosi ellátás sok változáson ment keresztül az elmúlt 3 évben. 2007-ben a Honvédelmi Minisztérium új vezetőket helyezett a független intézet élére, így Dr. Németh András orvos dandártábornok parancsnokot, Bódi György mérnök ezredes parancsnok gazdasági helyettest, és Csókos Gábor mérnök ezredes törzsfőnököt. „Küldetésünk elsősorban a prevenció, az evakuálás, az orvosi logisztika, oktatás, képzés és kutatás. Fontos, hogy napi kapcsolatban álljunk más minisztériumokkal és a hivatalos irodákkal", hangsúlyozta Dr. Szabó Sándor. Mint elmondta: az Alkalmasság-vizsgáló Intézet feladatai között található a hivatásos és szerződéses állomány beosztásra, valamint külszolgálatra való alkalmasságának vizsgálata, elbírálása. A Közegészségügyi intézet felel a személyi állomány közegészségügyi-járványügyi hatóság felügyeletéért, a Magyar Honvédség komplex higiénés felügyeletéért. Az Egészségügyi intézetben szerveznek egészség-megőrzési, egészségnevelési projekteket, drogprevenciós projekteket, szakmai továbbképzéseket, valamint a missziós állomány pszichológiai felkészítése is feladataik közé tartozik.

1595891159
 

Mint kifejtette, a vegyi-biolgóiai-radiológiai és nukleáris fegyverekhez, valamint az egészségügyi védelemhez kapcsolódó orvos-biológiai kutatásokat, fejlesztéseket a Tudományos Intézetben hajtják végre. Szabó kitért a Repülőorvosi Egészségvizsgáló és Kutató Intézet feladataira is. Mint mondta, négyféle légi veszélyről beszélhetünk, ez lehet a környezet, az emberi elme, az emberi test valamint maga a repülőgép. Az intézetben számos repülőorvosi alkalmassági-vizsgálatot végeznek, mind pilótajelöltek, mind ejtőernyősök vagy búvárok számára is.

Katonaorvosi diplomácia

David Schall, az Amerikai Erők Európai Főparancsnokságának orvosa a konferencián a missziókban szolgáló katonaorvosokat óvatosságra intette: „Légy óvatos az adományokkal, ne akarj „megmenteni", és ami a legfontosabb: ne rombold le a helyi orvosok megélhetésének lehetőségét!" Emellett kiemelte, nagyon fontos tartani a kapcsolatot a különböző segítő szervezetekkel, mint az USAID-del (Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala), a nem kormányzati szervekkel és a többi nemzettel. A doktor felhívta a figyelmet a gyermekhalálozások legfőbb okára, a hasmenéses megbetegedésre is.

A jövőbeni tervekről Schall azt mondta: ki kell építeni egy jól működő infrastruktúrát – kórházakat, oktatási intézményeket, a vezetők képzését segítő intézményeket is létre kell hozni, és fejleszteni kell a kommunikációt.

Az afganisztáni PRT-t jó példaként említette: mint mondta, jó az élelmiszerellátás, a víz tiszta, működik a helyi bábák képzése, jó a fogászati program, a paciensek gondoskodása. David Schall végezetül a 2008-ben megalakult Moldova Burn Center munkáját is dicsérte.

A multinacionális együttműködésekről, magyar oldalról Dr. Pellek Sándor orvos alezredes tartott előadást. Mint azt az alezredes elmondta, a multinacionális környezetben fontos elnyerni mind a helyiek bizalmát, mind pedig partnereinkét, a többi nemzetét. „Sok nehézség adódhat: nyelvi nehézségekbe ütközhetünk, probléma lehet a csapatmunka hiánya, a különböző tudásszint, a különböző jogi nézőpontok, vagy a dokumentáció stb.", mondta az alezredes.

Kifejtette: a jövőben egy közös oktató szabványt kell létrehozni, valamint szükséges egy multinacionális tréning és program kidolgozása is. „A katonáknak tudnia kell, hogy megfelelő ellátásban részesülnek, bármi is történjék velük", tette hozzá az alezredes.

1595891160
 

Szintén a multinacionális kapcsolatok erősítését hangsúlyozta Kelly Morales őrnagy, aki az amerikai „Military To Military Training"- ről beszélt a konferencián. A katonaorvosi együttműködés első állomása 2008-ban Románia volt, ahol a román és amerikai katonaorvosok tapasztalatot cseréltek, valamint együtt gyakorlatoztak, akárcsak ugyanebben az évben Bulgáriában a bolgár és amerikai orvosok. Az őrnagy elmondta, idén nyáron ismét megrendezésre került mind Romániában, mint Bulgáriában a tréning, amelyen a résztvevők közös oktatásban részesülhettek, evakuálási technikákról, a speciális szállítóeszközökről és az ellátásról is tanulhattak és közösen gyakorolhattak.

Morales kifejtette: a tervek szerint egynél több tréninget szerveznek a jövőben évente, további helyszínekkel és résztvevőkkel, ezáltal még inkább erősödnek a nemzetközi kapcsolatok.

Járványok, gyilkosság, öngyilkosság

A konferencián számos aktuális járványról és betegségről is szó esett, így például a gyermekhalálozás egyik legfőbb okáról, a hasmenéses megbetegedésről. De szóba került a H1N1 is: a járvány veszélyeire hívta fel a figyelmet Dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, a Magyar Honvédség főepidemiológusa, aki a pandémiás (több országra kiterjedő) járvány előzményeiről is beszélt. Mint elmondta, 1889-ben már felütötte a fejét egy H3N8 nevű vírus Oroszországban, majd 1900-ban Hongkongban bukkant fel a H1N1, később 1957-ben Ázsiában a H2N2, majd 1968-ban ismét Hongkongban tűnt fel a H3N2.

„Amerikában április 25-én észlelték először idén a H1N1-et, Európában 5 nappal később. Októberben Magyarország kap vakcinát", biztosította a hallgatóságot az alezredes asszony, aki elmondta azt is, a legtöbb haláleset 25-64 év közötti olyan személy esetében történt, aki valamilyen krónikus, esetenként lappangó betegségben szenvedett. Az alezredes hangsúlyozta: felkészítik a katonai egészségügyi dolgozókat, valamint a rendszert a befogadásra, és a laboratóriumi diagnózis felállítására is. Mind a 26 ezer magyar katona is meg fogja kapni a vakcinát.

Dr. Eric Shuping parancsnokhelyettes egy Georgiában 2008-ban kitört járványról tartott előadást, Dr. Daniel Bruzzini pedig a DIVA nevű gyermekbetegségre, valamint annak gyógymódjaira hívta fel a figyelmet.

Dr. Steven Brewster a viselkedési és szociális egészségről, azon belül elsősorban a hadseregen belüli öngyilkosságokról beszélt a konferencián. Továbbá felhívta a figyelmet a Fort Carson – ügyre, amely során 2005 és 2008 között Fort Carsonban szolgáló katonák gyilkoltak le több iraki civilt.

A doktor részletezte kutatásaikat, és mint elmondta, hosszú ideig vizsgálták ezen esetek hátterét, és azt kutatták, hogy az öngyilkos, illetve gyilkos katonák milyen családból jöttek, vannak-e drog-vagy alkohol problémái, valamint, hogy milyen stressz faktorral bírnak. Kifejtette: emelkedett az öngyilkosságok száma az amerikai seregben (az Iraki misszió kezdete óta ugrásszerűen nőtt), és 2011-ig a becsült érték tovább nő.

Intézmények a katonaorvosok szolgálatában

1595891160
Hamilton Lee, a Landstuhl Regionális Egészségügyi Centrum (LRMC) orvosa a harctéri orvosi ellátás mellett az evakuálás változásaira hívta fel a figyelmet: „Míg Vietnámban 1975-ben csaknem 45 napot vett igénybe az evakuálás, ma az OIF (Operation Iraqi Freedom) vagy az OEF (Operaion Enduring Freedom) során összesen 4 napba telik a szállítás és az ellátás. Az evakuálás és gyógyítás folyamata négy szinten történik: az első szint maga az evakuáció, speciális járművek segítségével. A második szint a helyi ellátás, melyet az FST (Forward Surgical Team) vagy a FRSS (Forward Resuscitative Surgery) nevű csapatok végzik. A harmadik szint a helyszínen kihelyezett kórházban való ellátás, a negyedik szint pedig a Landstuhl-i kórházban való gyógyítás", mondta az orvos. Mint azt a konferencián megtudtuk, a Landstuhl-i kórháznak összesen 162 ágya van, de szükség esetén ez 310-re bővíthető pótággyal.

Dr. Kopcsó István orvos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katona-egészségügyi Kiválósági Központ igazgatója a magyar központról számolt be a rendezvényen. Mint elmondta, tevékenységét a Magyar Honvédség katonai szervezeteivel, HM szerveivel és szervezeteivel, más minisztériumokkal, NATO és nem NATO külföldi szervezetekkel együttműködve végzi. Az ezredes hangsúlyozta: a HM KEKK alaprendeltetése szerint nagy hangsúlyt fektetnek a képzésre, kiképzésre, a doktrína- és szabványfejlesztésre is. A központ feladatai közé tartozik többek között a NATO részére a hivatásos és szerződéses állomány egészségi és fizikai szinten tartása, az egészségfejlesztési és egészségnevelési koncepciók kidolgozása is.

Fotók: Tóth László