Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizennégy tonnás úszó vasszörnyeteg

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 11. 16:58

Nehezen hiszi el az ember, de a BTR–80/A típusú harcjármű, ez a csaknem 14 tonnás „vasszörnyeteg” képes úszni is. És a vezetők – akik a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton átkelnek vele a Dunán – azt mondják, hogy mámorító érzés, amikor a vízbe „csobban”…

A Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvényén, a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton tizenkét BTR–80/A típusú harcjárművel mutatják be a debreceni lövészdandár Hódmezővásárhelyen található 5/62-es zászlóaljának katonák a vízi átkelést. Hasonló feladatot utoljára tizennégy évvel ezelőtt hajtottak végre magyar katonák.

Boda Szabolcs szakaszvezető, az 5/62-es zászlóalj harcjármű-vezetője abban a szerencsés helyzetben van, hogy már 1995-ben részt vett vízi átkelésen. Akkor – sorállományú katonaként – BTR–80-asokkal küzdötték le a folyót, mégpedig ugyancsak itt, Ercsi térségében.

1595891159
– Amikor kiderült, hogy én már hajtottam végre vízi átkelést, „beválogattak" abba a csapatba, amelyik a mostani gyakorlaton is hasonló feladatot kapott. Természetesen örömmel vállaltam a munkát – mondta Szabolcs, akitől megtudtuk azt is, hogy a harcjárművek és a személyzet felkészítése idén tavasszal, Szentesen kezdődött. Itt, a műszaki zászlóalj Tiszán található vízi gyakorlóterén keltek át először a BTR–80/A-k folyóvizen.

A szakaszvezető szerint – aki egyébként 2003 óta szerződéses katona a hódmezővásárhelyi zászlóaljnál – a BTR–80-as kicsit mozgékonyabb volt a vízen, mivel csaknem ezer kilogrammal nyomott kevesebbet a jelenleg használt változatánál. De természetesen a BTR–80/A is nagyon jó úszóképességgel rendelkezik, bár természetesen a vízen lassabban reagál a kormánymozdulatokra, mint a szárazföldön.

– Mámorító érzés, amikor az ember ezzel a hatalmas járművel belecsobban a vízbe – mesélte Boda szakaszvezető, hozzátéve: egyáltalán nem fél ilyenkor az ember, hiszen megbízik a technikában. De akkor sem esne pánikban ha mégis probléma adódna, s vízbetörés miatt el kellene hagynia a harcjárművet. Hiszen a felkészítés során erre az eshetőségre is kiképezték őket.

A BTR–80/A a közel ötszáz méter széles folyót öt perc alatt ússza át. Ez idő alatt a jármű vezetőjének sok mindenre kell figyelnie. Például a víz sodrására és a visszajelző lámpákra is – árulta el a szakaszvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy ők tucatnyian, akik a Bevetési Irány 2009 gyakorlatra megkapták a felkészítést a vízi átkelésre, a jövőben oktatóként adják át e speciális tudást, hiszen a tervek szerint ezt követően minden évben lesz vízi átkelési foglalkozás a Magyar Honvédségben, hogy a harcjármű-vezetők ilyen feladatra is ki legyenek képezve.

1595891159
 

Fotó: Szűcs László