Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromszázan a gyakorlat főpróbáján

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 11. 15:11

Megtartották a Bevetési Irány 2009 gyakorlat főpróbáját szeptember 11-én Ercsi térségében. Az elmúlt évekkel ellentétben idén már erre a rendezvényre is vendégeket hívtak a szervezők, így közel háromszázan tekinthették meg a Magyar Honvédség alakulatainak vízi átkelését.

A Bevetési Irány 2009 gyakorlat jövő héten megrendezendő szakmai és VIP-napjainak főpróbáját tartották meg pénteken Ercsi térségében, a vízi gyakorlótéren. A rendezvényre érkező Tömböl László mérnök vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét, a protokoll szerint katonai tiszteletadással fogadták, majd kezdetét vette a dinamikus bemutató. A rendezvényen részt vett dr. Szeredi Péter, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke és Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztályának vezetője is.

Az idei év legnagyobb harcászati gyakorlatára kitelepült  alakulatok vízi átkelését a katonai vezetés mellett a Magyar Honvédség kötelékzászlóaljainak képviselői, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói, illetve az Ercsi Nyugállományúak Klubja, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Köt székesfehérvári szervezetének tagjai is megtekintették. Összesen közel háromszázan voltak kíváncsiak a katonák bemutatójára.

A vendégeket a vízi gyakorlótéren kiépített szemleponton Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka köszöntötte. Elmondta: a Bevetési Irány 2009 legfőbb célja Nemzeti Katonai Stratégia célkitűzéseivel összehangban az ország védelmi feladatok bemutatása, valamint a haderőnemek és a fegyvernemek közötti együttműködés demonstrálása. Ez teszi lehetővé a korábbi képességek megújítását is.

Benkő tábornok hozzátette: a Bevetési Irány gyakorlatok 2005 óta a Magyar Honvédség legnagyobb kiképzési rendezvényei, amelyeken a haderő bemutatja valós képességeit az állami vezetők és a meghívott vendégek előtt.

A gyakorlat harcászati helyzetének ismertetése után a vendégek megtekintették a lövészszázad-harccsoport,

valamint a köteléket biztosító és támogató alegységek tevékenységét, akik sikeresen hajtották végre feladatukat.

A Bevetési Irány 2009 gyakorlat főpróbája a statikus bemutató megtekintésével folytatódott. A vendégek – a vezérkari főnök vezetésével – megtekintették a kiállított technikai eszközöket, s bemutatott képességeket.

A rendezvény végén összehívott állománygyűlésen Tömböl László mérnök vezérezredes elmondta: jó volt látni azt az együttműködést és azt a szakmai munkát, amelyet a gyakorlaton résztvevő katonák az előkészítés és a végrehajtás időszakában nyújtottak.

A vezérkari főnök hozzátette: az a munka, amit a végrehajtó állomány az elmúlt hetekben végzett a Magyar Honvédség számára biztosít olyan valós képességeket, amelyekre a Magyar Köztársaságnak adott esetben szüksége lehet.

– Jó volt látni, hogy olyan feladatot, amelyet a Magyar Honvédségben jónéhány éve nem hajtottunk végre, önök milyen szakszerűen teljesítették – emelte ki Tömböl vezérezredes a főpróbát követő rövid értékelésében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László