Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A történelem a katonadalokon keresztül érthető meg

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. szeptember 11. 14:56

Második alkalommal rendezték meg Székesfehérváron az országos Katonanóta-katonadal bemutatót. A rendezvény láthatóan kinőtte a helyőrségi klub színháztermét, a program kezdetére az ülőhelyek elfogytak, és nagyon sokan csak az aulában elhelyezett kivetítőn tudták figyelemmel kísérni az eseményeket.

A bemutatóról Szalai Gábor nyugállományú őrnagyot, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Szervezetének elnökét kérdeztük. “Elsősorban az adta az indíttatást a rendezvény megszervezéséhez, hogy mint honvéd nyugdíjas szervezetnek, egyik fő célunk a nemzeti- és katonahagyományok ápolása. Ebbe pedig a katonadal és a katonanóta mint műfaj nagyon beleillik. Népszerűsíteni szeretnénk ezzel a honvédséget, ápolni a hagyományokat és tovább akarjuk vinni a katonadalokat, valamint felkutatni, feléleszteni a kicsit már elfelejtett énekeket. Ilyen jellegű rendezvénnyel találkozhattunk az elmúlt években Abasáron és a klub vezetősége úgy gondolta, hogy ezt a Nyugat-Dunántúlon is meg lehetne rendezni. Lehetőséget biztosíthatunk ezzel azoknak a kluboknak, amelyek a nagy távolság miatt esetleg nem tudnak fellépni az ország másik részén. A bemutatót az elmúlt évben először rendeztük meg és nagy sikere lett a kezdeményezésünknek. Egyébként már az év elején megkezdtük a szervezést azzal, hogy meghirdettük a rendezvényt és összeraktuk a mai nap részleteit. Mindenképpen csatlakozni akartunk Fejér megye milleniumi évének a rendezvényeihez, ezért tettük ezt a rendezvényt szeptemberre. Ebben az időszakban más több eseményre is fel kell készülnünk, hiszen szeptemberben van a Béke Világ Napja, itt van előttünk szeptember 29, Pákozd és ezt követik az Idősek Világnapja rendezvényei", tudtuk meg.

A bemutatóra kilenc klub jelentkezett azzal, hogy meg szeretné magát mutatni. Kecskemét, Jászberény, Szentedre, Budapest, Tata, Pápa, Marcali, Győr, Iszkaszentgyörgy és természetesen a hazai klub képviselői is felléptek. A résztvevők ugyanakkor nem mind a honvédséghez kötődnek, ez nem volt kritérium. “Úgy gondolom, hogy a katonadalok ma Magyarországon vannak olyan népszerűek, hogy azt szívesen éneklik az idősek és fiatalok a közösségekben és a bemutatókon. Ezért nem zárhattunk ki senkit, akik ezt a műfajt szeretik és művelik. Konkrétan egyébként Iszkaszentgyörgynek nincsenek katonai kötődései", fogalmazott Szalai Gábor. Az elsőszámú megkötés az volt, hogy katonadalokat mutassanak be a fellépők. A kórusoknak 12 perc, míg a szólistáknak 8 perc műsoridő áll a rendelkezésükre.

A tíz órára a megtelt a színházterem. A megjelent vendégeket az elnök, Szalai Gábor köszöntötte és felkérte Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár polgármesterét a rendezvény megnyitására. A polgármester a megnyitójában kiemelte, hogy Székesfehérvár nagy katonai hagyományokkal rendelkező város. A város és a katonák története az évszázadok alatt teljesen összefonódott, mert itt a katonák régóta jelen vannak és meghatározó polgárai a városnak. Azért is szeretik a katonákat, mert a katona az, aki tudja, hogy mi az igazi hazaszeretet és ezért a legkedvesebbet az életét is kész áldozni. Jó az, hogy ez a hagyomány tovább folytatódik azzal, hogy itt működik az Összhaderőnemi Parancsnokság és ezzel a honvédségnek a városban van jövője. Örül ennek a rendezvénynek is, mert a katonadalok azok, amelyek minden korszakban hűen és őszintén fejezték ki a katonák érzelmeit, örömeit és bánatait. Egyes történészek szerint a katonadalok megismerése is szükséges ahhoz, hogy a történelmet maradéktalanul megérthessük. Azt kívánta a más városokból érkezőknek, hogy a királyok városában érezzék jól magukat és ígéretet tett arra, hogy délutánra már jó lesz az idő és ez lehetőséget biztosít egy szép városnézésre.

Pintér Zoltán vezérőrnagy az ÖHP parancsnok helyettese, az ÖHP parancsnoka és a vezető állomány nevében köszöntötte a bemutató résztvevőit. Kiemelte, hogy nagyon fontosak az ilyen rendezvények a katonák és a katonai élet népszerűsítésében, valamint a hagyományápolásban. Azt kívánta, hogy ezen a napon a bemutatón és a városban minden vendég érezze nagyon jól magát.

A bemutatót a szentendrei együttes fellépése nyitotta meg. Műsorukban történelmi blokkokban mutatták be a különböző korok katona dalait, kezdték ezt a Rákóczi szabadságharc dalaival és jutottak el napjainkig. Az első szám után a műértő közönség soraiból felhangzott a „Bravó!" és a harmadik számot a közönség már együtt énekelte a kórussal. Délután egy óráig a szereplők egymást váltották a színpadon és tapsolták meg egymás produkcióit.